Categories: Social

O pasare rara a reaparut in Campia de Vest

Asociaţia Grupul Milvus din Târgu Mureş a reintrodus şoimul dunărean în Câmpia de Vest. Sunt cel puțin 14 perechi doar în această parte de țară, după ce, în 2000, în România mai existau doar câteva exemplare din această pasăre, undeva în Dobrogea.

Șoimul dunărean (Falco cherrug) este una dintre speciile de păsări periclitate la nivel mondial și, datorită Asociaţiei Grupul Milvus din Târgu Mureş, în ultimii ani s-a înregistrat o creştere importantă a populaţiei în Câmpia de Vest. În secolul trecut, şoimul dunărean era destul de răspândit pe teritoriul României, însă din mai multe cauze (otrăvire, dispariţia locurilor de cuibărit, extinderea agriculturii, vânătoare) aproape că a dispărut cu totul. Prin câteva măsuri de conservare în cadrul unui proiect transfrontalier, Grupul Milvus, în colaborare cu companiile de transport şi distribuţie a energiei electrice, a montat peste 80 de cuiburi artificiale pe stâlpii de înaltă tensiune, majoritatea în judeţele Timiş şi Arad. Acestea au fost amplasate la mare înălţime, întrucât şoimii dunăreni au nevoie de cuiburile altor păsări pentru a cuibări, iar dacă acestea nu există, şoimii se adaptează uşor şi le folosesc pe cele artificiale. Rezultatele sunt remarcabile: în 2011 a fost înregistrată o singură pereche într-un cuib natural de corb, iar în 2012 erau deja două. Din 2015, în urma montării cuiburilor artificiale, au fost 8 perechi, iar anul acesta sunt cel puţin 14. În plus, majoritatea puilor au fost „inelaţi”, pentru a permite monitorizarea exactă. Doi pui au primit chiar transmiţătoare prin satelit, în loc de inele. Grupul Milvus este partener în proiectul „Asigurarea surselor de hrană pentru populaţiile periclitate de şoim dunărean şi acvilă de câmp din Bazinul Carpatic”, implementat de 13 parteneri din Ungaria şi România. Populaţia şoimilor dunăreni din Europa este estimată la aproximativ 450 de perechi, din care 47% trăiesc în Ungaria, Slovacia şi ţările vecine.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

42 de minute ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

O oră ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

2 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

3 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

3 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

4 ore ago