Una dintre cele mai vechi clădiri din Timișoara mai face un pas spre transformarea totală. Este vorba despre fosta clinică de dermatologie de pe strada Mărășești, care va deveni centru multicultural. Consilierii locali au aprobat schimbarea destinației acestor spații și urmează acum să fie de acord Ministerul Sănătății.
Proiectul privind „apartamentarea imobilului situat în Timișoara, str. Mărăşeşti nr. 5, schimbarea destinaţiei unei părţi din imobil şi retragerea dreptului de administrare a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara”. Primăria intenționează să acceseze fonduri europene pentru transformarea fostei clinici de dermatologie, iar la dosar sunt obligatorii două avize, de Comisia de Monumente, respectiv Ministerul Sănătății. „Obţinerea avizului Comisiei de Monumente Timişoara care va fi inclus in documentaţia Proiectului Tehnic este condiţionată de obţinerea acordului de schimbare de destinaţie din partea Ministerului Sănătăţii (…) Pentru refuncţionalizarea părţii din imobil, rămasă disponibilă după mutarea Clinicii de Dermato-venerologie, este necesară schimbarea destinaţiei imobilului cu avizul Ministerului Sănătăţii (…) apartamentarea imobilului actual si retragerea dreptului de administrare al Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, asupra spațiilor care urmează să fie refuncţionalizate în spaţiu multicultural”, se precizează în referatul proiectului votat de consilieri.
„În vederea obţinerii avizului Ministerului Sănătăţii a fost întocmită o documentaţie topo cadastrală cu propunere de apartamentare şi stabilirea spaţiilor care îşi vor schimba destinaţia şi spaţiile care îşi vor menţine destinaţia din imobilul situat în str. Mărăşeşti nr. 5”, este notat în același referat. Imobilul va fi împărțit în două sectoare: unul va fi spațiu multicultural, iar în cel de-al doilea va fi Clinica de Radioterapie a Municipalului. În zona din care s-a mutat Dermatologia va fi deschis Muzeul Cetății Timișoara și vor funcționa și alte instituții culturale care își doresc acest lucru. Imobilul de pe strada Mărășești nr. 5 are 4.300 metri pătrați și a fost construit între anii 1754 și 1757, fiind refăcut ulterior în secolul al XIX-lea. Destinația sa a fost de spital municipal, primul din România, cu 24 de ani înaintea Vienei și cu 34 de ani înaintea Budapestei. Aici au funcționat Clinica de Dermato-venerologie și Clinica de Radioterapie ale Spitalului Municipal, dar, din toamna anului trecut, prima dintre ele s-a mutat pe strada Daliei, în Complexul Studențesc.
La imobilul de pe strada Mărășești au fost refăcute, în ultimii ani, acoperișul și fațadele, dar este nevoie de o reabilitare integrală în interior. „Se pregătește scoaterea la licitație. Este studiul de fezabilitate, dar nu detaliat, și o să vedem, că nu am discutat încă, dar eu înclin să scoatem la licitație la pachet proiectarea și execuția”, spune primarul Nicolae Robu, care nu poate preciza însă când ar putea începe efectiv șantierul. Conform proiectului votat în 2015 de consilierii locali, pentru transformarea vechii clădiri este nevoie de aproape 28 milioane de lei, cu tot TVA.
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…