Categories: Partide

Aproape 10 milioane de lei de la buget pentru partide! PNL si PSD au primit cel mai multi bani

Partidele politice din România au primit, de la începutul anului, peste 9,8 milioane de lei. Cele mai mari subvenții au revenit PNL și PSD, iar cei mai puțini bani au ajuns în conturile PNȚCD. Sumele încasate de la bugetul de stat pot fi folosite pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor, plata personalului, activităţi de propagandă şi organizarea de activităţi cu caracter politic.

Potrivit Autorității Electorale Permamente, PNL a primit, de la începutul anului, aproximativ 4,21 milioane de lei de la bugetul de stat. Urmează în topul subvențiilor PSD, cu 3,6 milioane de lei, și UNPR, cu 1,38 milioane. ALDE a primit 330.526 lei, PP-DD s-a ales cu 186.824 lei, iar PC, cu 43.212 lei. Ultimele două partide au primit bani doar în luna ianuarie, ca urmare a dizolvării formaţiunii lui Dan Diaconescu şi a fuziunii dintre PC şi partidul format de Călin Popescu Tăriceanu. PNȚCD a primit 29.952 de lei.

Conform legii, 75% din bugetul anual acordat partidelor politice se împarte împărţite proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral. Restul de 25% este repartizat formaţiunilor proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti. Pentru partidele politice care promovează femei pe locuri eligibile, suma se majorează proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei. Datele publicate de Ministerul de Finanțe arată că PSD și PNL conduc detașat și în clasamentul datornicilor. PSD are datorii de aproape 7 milioane de euro, iar PNL, de 5,5 milioane de euro. Ambele partide spun că au plătit deja o parte din restanțe.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

4 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

11 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

13 ore ago