Partidele politice din România au primit, de la începutul anului, peste 9,8 milioane de lei. Cele mai mari subvenții au revenit PNL și PSD, iar cei mai puțini bani au ajuns în conturile PNȚCD. Sumele încasate de la bugetul de stat pot fi folosite pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor, plata personalului, activităţi de propagandă şi organizarea de activităţi cu caracter politic.
Potrivit Autorității Electorale Permamente, PNL a primit, de la începutul anului, aproximativ 4,21 milioane de lei de la bugetul de stat. Urmează în topul subvențiilor PSD, cu 3,6 milioane de lei, și UNPR, cu 1,38 milioane. ALDE a primit 330.526 lei, PP-DD s-a ales cu 186.824 lei, iar PC, cu 43.212 lei. Ultimele două partide au primit bani doar în luna ianuarie, ca urmare a dizolvării formaţiunii lui Dan Diaconescu şi a fuziunii dintre PC şi partidul format de Călin Popescu Tăriceanu. PNȚCD a primit 29.952 de lei.
Conform legii, 75% din bugetul anual acordat partidelor politice se împarte împărţite proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral. Restul de 25% este repartizat formaţiunilor proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti. Pentru partidele politice care promovează femei pe locuri eligibile, suma se majorează proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei. Datele publicate de Ministerul de Finanțe arată că PSD și PNL conduc detașat și în clasamentul datornicilor. PSD are datorii de aproape 7 milioane de euro, iar PNL, de 5,5 milioane de euro. Ambele partide spun că au plătit deja o parte din restanțe.
Comentarii prin facebook