Timișul se numără printre județele codașe din țară în privința implicării femeilor în politică. Și asta într-o țară care se află la coada listei la acest capitol. În Timiș nu există nicio femeie primar și nici parlamentar. De asemenea, în Consiliul Județean există doar trei femei, ceea ce înseamnă 8,1% din total.
Potrivit Raportului Global al Egalității de Gen din anul 2015. România este pe locul 113 în lume la implicarea politică a femeilor, o poziție destul de rușinoasă într-o lume în care aportul feminin în zona politică este tot mai mare. Pentru o implicare mai mare în politică, în Parlamentul României există în dezbatere un proiect de lege al cotelor de gen, care prevede ca minim 30% din locurile de pe listele electorale să fie rezervate femeilor. Una dintre autoarele proiecului, deputata Andreea Paul a prezentat și o statistică privind numărul femeilor care au rol de decizie în zona politică. Dacă la nivelul Guvernului și Președinției s-au făcut pași importanți în acet sens, în parlament și în administrația locală lucrurile sunt mult în urmă. Astfel, din echipa prezidenţială fac parte nouă doamne, respectiv 40% din cei 22 de consilieri prezidenţiali şi consilieri de stat. În Guvernul României opt doamne ocupă funcţia de ministru, ceea ce reprezintă 38% din echipa executivă.
În schimb în Parlament sunt doar 61 de femei (51- deputate şi 10 – senatoare), respective doar 11% din totalul parlamentarilor actuali sunt doamne. Cu acest procent, vocea femeilor este de două ori mai puțin auzită în Parlamentul României decât media mondială și de trei ori mai puțin decât media europeană. În județul Timiș procentul este chiar năucitor – 0%, neexistând nicio femeie parlamentar dintr-un total de 20 de aleși. La nivel local, în urma ultimelor alegeri, 147 dintre cele 3.187 de mandate de primari au fost câştigate de femei. Ceea ce înseamnă un procent de 4,6%. Dintre acestea, 138 de mandate au fost câştigate în mediul rural şi doar nouă în mediul urban. Judeţele cu cele mai multe mandate câştigate de femei sunt Arad şi Vaslui cu 8 mandate fiecare, iar Bacău, Cluj, Constanţa şi Neamţ cu câte 7 mandate fiecare. În patru județe, printre care și Timișul, nu există niciun primar femeie. În privința mandatelor de consilieri județeni, dintr-un total de 1.436, 213 aparțin femeilor, ceea ce înseamnă un procent de 15%. Cele mai multe femei consilier județean sunt în Dolj (13) și București (12). În Timiș, din 37 de consilieri județeni, doar trei sunt femei, respectiv 8,1%.. Dintre cei 40.220 de consilieri locali aleşi la nivel naţional, 4.990 sunt femei, ceea ce înseamnă 12,4%. Cele mai multe mandate de consilieri locali obţinute de femei au fost înregistrate în mediul urban – 4.008 şi doar 982 în mediul rural.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…