Categories: Politicieni

Ministrul Educatiei nu vrea rectori-parlamentari, Robu il apara pe Pirtea

Ministrul Educației ar vrea ca rectorii să nu poată fi parlamentari. S-ar reveni astfel la situația de dinainte de 2012, când incompatibilitatea rector-parlamentar l-a adus în fața instanțelor și pe Nicolae Robu. Acesta a câștigat procesul cu ANI și acum ar putea avea în filială, din nou, un rector-parlamentar. Robu face apel la tradiția interbelică a rectorilor-senatori.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, crede că ar trebui să se revină la regula care le interzicea rectorilor de universităţi să ocupe funcţii politice sau să fie parlamentari. „La un moment dat, era interzis ca rectorul să aibă funcţie politică. S-a revenit asupra acestei interdicţii şi a fost eliminată. Eu cred că este nociv ca ei să fie politicieni activi. Este o invitaţie permanentă la coruperea sistemului (…) Nu ai timp să faci serios politică şi nici să conduci o universitate (…) Cineva care are o funcţie politică importantă va transforma universitatea într-o cutie de rezonanţă a unor idei politice (…) Mi se pare complet greşit să acceptăm acest cumul de funcţii, cum ar fi rector şi membru marcant sau din conducerea unui partid politic. Ţine de sănătatea sistemului să separăm aceste planuri”, a spus Mircea Dumitru, la Digi24.

Cele mai cunoscute cazuri de rector-politician sunt cele ale Ecaterinei Andronescu, rector al Universităţii Politehnice Bucureşti, senator şi vicepreşedinte PSD, dar și al primarului Timişoarei, Nicolae Robu, în același timp rector al Universităţii Politehnica și senator PNL. Funcțiile de rector și parlamentar au fost incompatibile până în decembrie 2012, când guvernul în Ecaterina Andronescu era ministru al Educaţiei a emis o ordonanţă prin care modifica Legea Educaţiei Naţionale. Aceasta elimina articolul 215, care prevedea atât incompatibilitatea rector-parlamentar, cât şi pe cea rector-lider de partid. În noiembrie 2013, primarul Nicolae Robu câștiga definitiv, la Înalta Curte, procesul cu ANI, care îl declarase incompatibil pentru că deţinea în acelaşi timp funcţiile de rector şi senator.

Acum, în ciuda părerii ministrului Educației, Timișoara ar putea avea, din iarnă, din nou, un rector-parlamentar. Este vorba despre Marilen Pirtea, care a anunțat că vrea să intre în parlament, pe listele PNL. Nicolae Robu nu vede nicio problemă. „Eu, ca liberal, respect dreptul la opinie al oricui, inclusiv al ministrului Educației, dar nu pot fi de acord. Există o veche tradiție în România. În perioada interbelică, rectorii, e adevărat că erau mult mai puțini atunci, erau membri de drept în senat și au făcut o treabă foarte bună. Dacă ne uităm în urmă la noi, la cei care am fost și rectori, și parlamentari, cred că nu putem trage decât o concluzie în contradicție cu părerea domnului ministru. Lăsând modestia la o parte, cred că am reușit să facem lucruri deosebite și pentru universitățile noastre, și pentru sistemul românesc de învățământ, ajutându-ne acea poziție dublă și nicidecum încurcându-ne”, a spus, pentru deBanat.ro, Robu. Șeful PNL Timiș tot nu știe de când este rectorul UVT membru de partid. „Nu am vorbit niciodată cu Marilen Pirtea despre acest subiect, am luat lucrurile așa cum mi-au fost relatate”, a mai spus Nicolae Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago