Ministrul Educației ar vrea ca rectorii să nu poată fi parlamentari. S-ar reveni astfel la situația de dinainte de 2012, când incompatibilitatea rector-parlamentar l-a adus în fața instanțelor și pe Nicolae Robu. Acesta a câștigat procesul cu ANI și acum ar putea avea în filială, din nou, un rector-parlamentar. Robu face apel la tradiția interbelică a rectorilor-senatori.
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, crede că ar trebui să se revină la regula care le interzicea rectorilor de universităţi să ocupe funcţii politice sau să fie parlamentari. „La un moment dat, era interzis ca rectorul să aibă funcţie politică. S-a revenit asupra acestei interdicţii şi a fost eliminată. Eu cred că este nociv ca ei să fie politicieni activi. Este o invitaţie permanentă la coruperea sistemului (…) Nu ai timp să faci serios politică şi nici să conduci o universitate (…) Cineva care are o funcţie politică importantă va transforma universitatea într-o cutie de rezonanţă a unor idei politice (…) Mi se pare complet greşit să acceptăm acest cumul de funcţii, cum ar fi rector şi membru marcant sau din conducerea unui partid politic. Ţine de sănătatea sistemului să separăm aceste planuri”, a spus Mircea Dumitru, la Digi24.
Cele mai cunoscute cazuri de rector-politician sunt cele ale Ecaterinei Andronescu, rector al Universităţii Politehnice Bucureşti, senator şi vicepreşedinte PSD, dar și al primarului Timişoarei, Nicolae Robu, în același timp rector al Universităţii Politehnica și senator PNL. Funcțiile de rector și parlamentar au fost incompatibile până în decembrie 2012, când guvernul în Ecaterina Andronescu era ministru al Educaţiei a emis o ordonanţă prin care modifica Legea Educaţiei Naţionale. Aceasta elimina articolul 215, care prevedea atât incompatibilitatea rector-parlamentar, cât şi pe cea rector-lider de partid. În noiembrie 2013, primarul Nicolae Robu câștiga definitiv, la Înalta Curte, procesul cu ANI, care îl declarase incompatibil pentru că deţinea în acelaşi timp funcţiile de rector şi senator.
Acum, în ciuda părerii ministrului Educației, Timișoara ar putea avea, din iarnă, din nou, un rector-parlamentar. Este vorba despre Marilen Pirtea, care a anunțat că vrea să intre în parlament, pe listele PNL. Nicolae Robu nu vede nicio problemă. „Eu, ca liberal, respect dreptul la opinie al oricui, inclusiv al ministrului Educației, dar nu pot fi de acord. Există o veche tradiție în România. În perioada interbelică, rectorii, e adevărat că erau mult mai puțini atunci, erau membri de drept în senat și au făcut o treabă foarte bună. Dacă ne uităm în urmă la noi, la cei care am fost și rectori, și parlamentari, cred că nu putem trage decât o concluzie în contradicție cu părerea domnului ministru. Lăsând modestia la o parte, cred că am reușit să facem lucruri deosebite și pentru universitățile noastre, și pentru sistemul românesc de învățământ, ajutându-ne acea poziție dublă și nicidecum încurcându-ne”, a spus, pentru deBanat.ro, Robu. Șeful PNL Timiș tot nu știe de când este rectorul UVT membru de partid. „Nu am vorbit niciodată cu Marilen Pirtea despre acest subiect, am luat lucrurile așa cum mi-au fost relatate”, a mai spus Nicolae Robu.
Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…
Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…
O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…
Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a…
Români vor merge duminică la vot pentru a-și exprima opțiunea pentru președintele României, fiind programat…