Au fost doi ani negri în istoria Timișoarei și-o molimă care a decimat populația. A fost cândva și un temut personaj, singurul care putea pătrunde în casele celor atinși de ciumă. Povestea doctorului Schnabel a fost scoasă din gravurile de epocă și poate fi acum ascultată fără teamă.
1738-1740: doi ani negri pentru Timișoara, anii în care orașul a fost decimat de ciuma adusă între zidurile cetății de un regiment din Transilvania, aflat în drum spre frontul turcesc. Acum, în 2016, tinerii de la Peregrinii au scos la lumină așa-numitul descântec al ciumei, păstrat într-o gravură și adaptat pe muzica unui cântec vechi, cu autor anonim, din folclorul european. Vechea incantație poate fi acum ascultată din nou, însă fără încărcătura sa magică și, deopotrivă, înspăimântătoare. Cântecul Peregrinilor se numește „Dr. Schnabel” și spune povestea doctorului ciumei, temutul mascat cu cioc de pasăre, singurul care putea pătrunde în casele celor atinși de boală. Versurile descântecului sunt într-un limbaj macaronic – jumătate latin, jumătate german – folosit mai degrabă în textele magice. Imaginile din videoclip sunt preluate din documente păstrate în Biblioteca Județeană Timiș, inclusiv din volumul „Istoria Ciumei din Banatul Timișoarei”, de Anton von Hammer, tipărit la Timișoara în 1839. Peregrinii sunt, în prezent, trupa de muzică istorică a Muzeului Național al Banatului.
„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…
De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…