Proprietarii de imobile din centrul istoric al Timișoarei care au decis să repare impozantele clădiri nu sunt încă prea mulți. Ceva mai mult de 20 de autorizații pentru astfel de lucrări au fost emise de primărie în ultimul an și jumătate. În timp ce Poliția Locală s-a pus pe amenzi, primăria se apucă și ea… să-și facă temele.
Legea 153/2011, privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, a fost modificată la finele lunii iunie. Grație unui proiect plecat de la Timișoara, actul legislativ prevede acum și posibilitatea ca autoritățile locale să sprijine financiar reabilitarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată, urmând să recupereze banii ulterior. Schimbarea legii a fost un proces îndelungat și anevoios, care a durat un an și jumătate. Actul legislativ în forma modifictă a fost respins de Senat, dar a fost adoptat, pe 28 iunie, în Camera Deputaților, for decizional. Modificarea permite autorităților locale să cofinanțeze, de exemplu, lucrări specifice la fațadă, tâmplărie și acoperișurile clădirilo istorice, dar și să recupereze banii de la proprietari, prin intermediul unei taxe de reabilitare, care va fi plătită doar de proprietarii clădirii reabilitate. Conform legii modificate, „durata și modalitatea prin care pot fi recuperate, prin intermediul taxei, sumele avansate se stabilesc prin hotărâre de consiliu local, neputând depăși 10 ani de la data recepției la terminarea lucrărilor”.
Modificarea legii va schimba, probabil, și felul în care gândesc proprietarii de clădiri istorice din Timișoara, care nu s-au prea înghesuit, până acum, să facă lucrări de reabilitare. În ultimul an și jumătate, deținătorii a ceva mai mult de 20 de astfel de imobile au primit, de la primărie, autorizații pentru deschiderea unor astfel de șantiere. „Pozele turistice, comerciale sunt cele care atrag în mod normal într-o zonă istorică a unui oraș. Pentru mine, însă, pozele cu clădiri aflate în reabilitare sunt cele care încep să definească cea de-a doua rEvoluție a centrului istoric al Timișoarei, după reabilitarea sa completă la nivel teran. Aceste poze reprezintă promisiunea unei bucurii viitoare, aceea de a vedea clădirile istorice la adevăratul lor potențial”, spune viceprimarul Dan Diaconu. Vestea și mai bună venită din partea acestuia ar fi că municipalitatea începe să se preocupe și ea de imobilele pe care le deține. „Ne facem și noi temele pentru puținele clădiri care aparțin primăriei. Sunt, de asemenea, convins că noul program de reabilitare al municipalității, ce va fi disponibil din toamnă, va accentua acest sentiment pozitiv. Mulțumesc și felicit proprietarii care au înțeles importanța acestui demers, dar și însemnătatea sa economică pentru propriile clădiri”, a mai afirmat Diaconu. În ultimele săptămâni, mai multe asociații de proprietari din Timișoara au fost amendate de Poliția Locală, deoarece nu s-au apucat de renovarea clădirilor lor, în ciuda faptului că fuseseră notificate și aveau un termen în care ar fi trebuit să treacă la treabă. Amenzile pot ajunge până la 8.000 de lei.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…