Categories: Primăria Timişoara

rEvolutie: peste 20 de cladiri din centrul Timisoarei sunt pe cale sa revina la gloria de altadata

Proprietarii de imobile din centrul istoric al Timișoarei care au decis să repare impozantele clădiri nu sunt încă prea mulți. Ceva mai mult de 20 de autorizații pentru astfel de lucrări au fost emise de primărie în ultimul an și jumătate. În timp ce Poliția Locală s-a pus pe amenzi, primăria se apucă și ea… să-și facă temele.

Legea 153/2011, privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, a fost modificată la finele lunii iunie. Grație unui proiect plecat de la Timișoara, actul legislativ prevede acum și posibilitatea ca autoritățile locale să sprijine financiar reabilitarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată, urmând să recupereze banii ulterior. Schimbarea legii a fost un proces îndelungat și anevoios, care a durat un an și jumătate. Actul legislativ în forma modifictă a fost respins de Senat, dar a fost adoptat, pe 28 iunie, în Camera Deputaților, for decizional. Modificarea permite autorităților locale să cofinanțeze, de exemplu, lucrări specifice la fațadă, tâmplărie și acoperișurile clădirilo istorice, dar și să recupereze banii de la proprietari, prin intermediul unei taxe de reabilitare, care va fi plătită doar de proprietarii clădirii reabilitate. Conform legii modificate, „durata și modalitatea prin care pot fi recuperate, prin intermediul taxei, sumele avansate se stabilesc prin hotărâre de consiliu local, neputând depăși 10 ani de la data recepției la terminarea lucrărilor”.

Modificarea legii va schimba, probabil, și felul în care gândesc proprietarii de clădiri istorice din Timișoara, care nu s-au prea înghesuit, până acum, să facă lucrări de reabilitare. În ultimul an și jumătate, deținătorii a ceva mai mult de 20 de astfel de imobile au primit, de la primărie, autorizații pentru deschiderea unor astfel de șantiere. „Pozele turistice, comerciale sunt cele care atrag în mod normal într-o zonă istorică a unui oraș. Pentru mine, însă, pozele cu clădiri aflate în reabilitare sunt cele care încep să definească cea de-a doua rEvoluție a centrului istoric al Timișoarei, după reabilitarea sa completă la nivel teran. Aceste poze reprezintă promisiunea unei bucurii viitoare, aceea de a vedea clădirile istorice la adevăratul lor potențial”, spune viceprimarul Dan Diaconu. Vestea și mai bună venită din partea acestuia ar fi că municipalitatea începe să se preocupe și ea de imobilele pe care le deține. „Ne facem și noi temele pentru puținele clădiri care aparțin primăriei. Sunt, de asemenea, convins că noul program de reabilitare al municipalității, ce va fi disponibil din toamnă, va accentua acest sentiment pozitiv. Mulțumesc și felicit proprietarii care au înțeles importanța acestui demers, dar și însemnătatea sa economică pentru propriile clădiri”, a mai afirmat Diaconu. În ultimele săptămâni, mai multe asociații de proprietari din Timișoara au fost amendate de Poliția Locală, deoarece nu s-au apucat de renovarea clădirilor lor, în ciuda faptului că fuseseră notificate și aveau un termen în care ar fi trebuit să treacă la treabă. Amenzile pot ajunge până la 8.000 de lei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

3 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

3 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

3 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

5 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

5 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

6 ore ago