Soluțiile cu care se „dă” de țânțari la Timișoara sunt ce trebuie. În consecință, în zonele în care s-a făcut dezinsecția trebuie să se simtă efectele pozitive. Asta susține primarul Nicolae Robu, care admite, pe de altă parte, că operațiunea nu acoperă întreg orașul și, deci, nu poate fi OK peste tot. Dezinsecția este blocată de trei ani în instanță de Romprest Servicii.
În iunie, primarul Nicolae Robu a anunțat startul operațiunii de dezinsecție în Timișoara. Este vorba despre o procedură de urgență, posibilă datorită unui avertisment al Ministerului Sănătății, legat de virusul Zika. Operațiunea nu acoperă însă tot orașul, așa că timișorenii se plâng pe capete de faptul că urbea e plină de țânțari, parcă mai abitir decât înainte. La începutul lunii iulie, primrul Nicolae Robu anunțat că va cere teste ale substanțelor cu care se efectuează dezinsecția. „ Nu întreg orașul este cuprins în acest contract (…) S-au făcut deja raiduri, s-au împrăștiat substanțe din aer și de la sol. Urmează să continue această operațiune, dar eficiența, din ce mi s-a sesizat, este destul de scăzută (…) m cerut directorului Direcției de Mediu să facă o analiză a substanțelor folosite, să nu cumva să ne trezim că și aici avem parte de o escrocherie, la fel ca în sistemul sanitar, unde unii indivizi cu față de oameni au avut în ei atâta mizerie încât au pus în pericol viața unor cetățeni nevinovați vânzând substanțe care nu erau ceea ce trebuie să fie. Am cerut să se facă analiza chimică a acestor substanțe, pentru a ne asigura că nu ne păcălește nimeni”, spunea edilul.
Rezultatul analizelor a fost făcut, în sfârșit, public. „Mi-am pus întrebarea dacă, într-o situație minoră în viața unui om, cineva face afaceri necurate și folosește substanțe care nu sunt ce ar trebui să fie. Atunci am cerut prelevarea unor probe din recipientele în care sunt furnizate, cu numere identificabile, cu serie, cu lot de fabricație, și transmiterea lor spre analiză unui centru cu competențe în acest domeniu, la USAMVBT. Am primit rezultatele, pot să vă comunic că am primit asigurarea că toți parametrii sunt corecți. Substanțele sunt ceea ce ar trebui să fie”, a spus, marți, primarul Nicolae Robu. El a admis, din nou, că aria restrânsă pe care se efectuează dezinsecția duce la situațiile de care se plâng atât de des timișorenii, agasați din toate părțile de țânțari. „Din păcate, nici în acest an nu putem să facem o dezinsecție așa cum ar trebui. Am putut să facem doar o dezinsecție de forță majoră, dar dacă am fi avut un contract fără restricții, s-ar fi făcut la o scară mult mai mare și efectele ar fi fost mai bune (…) După ce s-a făcut dezinsecția, în zonele în care s-a acționat s-a simțit o îmbunătățire. Pe fondul acestor condiții meteo ultrafavorabile țânțarilor, aceștia s-au înmulțit însă foarte mult”, conchis edilul. Contractul de dezinsecție în regim de forță majoră a fost adjudecat de Deraton, la prețul de 300.000 lei, la care se adaugă TVA. Primăria a fost acționată în instanță, în 2014, de Romprest Servicii, firmă care a fost descalificată de la licitația pentru dezinsecție organizat de municipalitate. Procesul încă nu s-a încheiat.
După mai multe licitații ratate pentru stabilirea unui operator privat care să măture străzile Timișoarei,…
Câteva zeci de polițiști din Cluj au protestat zilele trecute față de „ordonanța trenuleț”. Ei…
Dacă doriţi să păşiţi înăuntrul operelor lui Van Gogh, Gustav Klimt, să vă bucuraţi de…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 14.01.2025, unde se vor executa reparaţii…
Universitatea de Vest Timișoara continuă și în 2025 programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat…
Timișoara va fi reprezentată la Târgul de turism de la Viena, între 16 și 19…