Categories: EconomicUltima ora

Dezastru la autostrada: nu vom merge prea curand pe drumul rapid pana la Deva, dar vom avea 15 kilometri in plus / FOTO

Promisiunile de deschidere a celor trei loturi aflate în construcţie pe şantierul autostrăzii Lugoj – Deva în cursul anului 2016 nu vor deveni realitate, stadiul fizic al lucrărilor fiind extrem de scăzut. Aceasta, mai ales din cauza lipsei de documentaţii aferente autorizaţiilor de mediu sau de construcţie, dar şi a celebrelor „ecoducte pentru urşi”. Singura speranţă a şoferilor de a merge un pic mai mult pe autostradă în Timiş se leagă de o bucată de drum din lotul 2, care va duce la ocolirea Făgetului şi a traficului prin oraş.

Nu stăm deloc bine la capitolul construcţiei de noi autostrăzi în zona de vest. Datele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România arată că lucrările derulate pentru autostrada Lugoj – Deva sunt extrem de mult întârziate. Pe undeva justificat… dacă ne gândim că acordul de mediu pentru acest tronson a fost modificat, fiind impusă realizarea de tuneluri şi ecoducte, pentru libera trecere a animalelor sălbatice prin zonă. Cel mai bine stă lotul 3, progresul realizat, conform ultimelor informaţii oficiale, fiind de 60,86% din lucrări. Hârţogăraia afectează cel mai mult realizarea construcţiei, lipsesc acordul de mediu revizuit, dar şi autorizaţia de construcţie pentru o serie de suprafeţe de teren incluse suplimentar pe traseul lotului. Sunt probleme şi cu ecoductul de la kilometrul 57, dar şi cu parcarea de la kilometrul 59. Un acord de construcţie se aştepta şi pentru realizarea unui nou nod de descărcare a traficului, în zona localităţii Holdea.

Surpriza ar putea veni de la lotul 2. Mai bine zis, aici va fi deschisă singura porţiune nouă de autostradă din acest an. Este vorba de 15 kilometri de drum rapid, între nodul de la Dumbrava şi cel de la Margina. Constructorul acestui lot a insistat cu lucrările, iar finalizarea şi deschiderea parţială sunt destul de aproape, spune chiar şeful CNADNR, Cătălin Homor. Totuşi, per total, stadiul lucrărilor pe acest lot este unul dezastruos: este vorba de 45,22% din investiţie, parţial şi din cauza beneficiarului. Pe bucata a doua a acestui lot nu se poate lucra, din cauză că au fost introduse în proiect două tuneluri. Compania de Drumuri nu a făcut nici licitaţia de stabilire a firmei care va realiza aceste tuneluri, preferând această variantă celeia în care de lucrări să se ocupe chiar firma care a câştigat construcţia lotului. Desigur, nu puteau să nu lipsească actele legale şi pe acest lot: nu sunt autorizaţii de construcţie pentru suprafeţele suplimentare expropriate și lipseşte un acord de mediu revizuit. Cei 15 kilometri unde s-a lucrat sunt extrem de utili, ei vor duce la ocolirea Făgetului, şoferii nu vor fi nevoiţi să se dea jos de pe autostradă la Dumbrava ci după Margina. Homor e optimist, spune că deschiderea e în acest an, dar pentru tuneluri mai e mult de lucru. „Tunelele sunt proiectate, urmează să fie avizate în CTE şi să scoatem la licitaţie execuţia lor. Dar 15 km până la primul nod rutier sunt realizaţi în proporţie de 95%. Mai sunt chestiuni minore, ceva marcaje, s-a început la parapeţi. Probabilitatea este de aproape 100% să dăm în circulaţie cei 15 kilometri, până la finele anului”, a declarat șeful CNADNR, conform Economica.net.

Deşi s-a pornit excelent pe lotul 4, singurul câştigat de un constructor român, lucrările s-au împotmolit, tot din motive birocratice. După ce s-a lucrat puternic imediat la începerea şantierului, ulterior constructorul s-a oprit din activitate. Aici, stadiul de realizare a investiţiei este de doar 47,92%. Lipsesc autorizaţii de construcţie pentru expropierile suplimentare efectuate pe două dintre secţiuni, sunt probleme cu relocarea unor linii de înaltă tensiune la viaductul Brăni, nu există acord de mediu revizuit, sunt probleme cu un versant din zona carierei de piatră din zonă, dar mai sunt şi terenuri care nu au fost încă expropiere. Pe acest lot e şi celebra peşteră cu lilieci, pentru care a fost realizat un studiu de specialitate timp de un an, dar a fost descoperit şi un cimitir ilegal care a trebuit strămutat. Lucrările la cele trei loturi aflate în construcţie au început în iarna anului 2013, iar finalizarea era preconizată în vara acestui an. (sursa foto: www.facebook.com, CNANDR)

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Voluntarii Primăriei Timișoara au numărat peste 600 de câini în aproape 2500 de gospodării

Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…

12 ore ago

Piața Libertății primește copaci maturi, de până la cinci metri, în alveolele realizate în pavaj/FOTO

Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…

12 ore ago

Tragedie la Recaș! Biciclist acroșat mortal de un microbuz

Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…

12 ore ago

Douăzeci de milioane de euro, bani pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Pe listă ar putea fi clădirea Operei din Timișoara

Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…

13 ore ago

Societatea de Drumuri Municipale a Primăriei Timișoara vrea o stație de betoane nouă

SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…

13 ore ago

Colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 0 Ghizela – o campanile trimestrială organizată de RETIM și ADID Timiș

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…

14 ore ago