Categories: Sănătate

Oficial: in Romania e epidemie de rujeola! Trei copii au murit in Arad si Timis

Ministerul Sănătății a anunțat că în România este epidemie de rujeolă. Sunt aproape 700 de cazuri confirmate, în 23 de județe. Trei copii au murit, două cazuri fiind confirmate. Spre deosebire de anul trecut, situația este alarmantă: în 2015 s-au înregistrat doar șapte cazuri.

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. Doi copii au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute și așteaptă confirmarea finală. Într-un comunicat oficial emis miercuri, 21 septembrie, Ministerul Sănătății „condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor”. Conform specialiștilor MS, rezultatele acestora duc la înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. „Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces. Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de un an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub un an sunt protejați de așa-numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați. Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR”, se precizează în comunicatul ministerului.

Timișul este unul dintre județele în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă, dar și unul dintre cele trei decese. Celelalte două au survenit în județul Arad. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 și 15 ani. Distribuția cazurilor pe județe este următoarea:

– la granița dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj – 219 cazuri

– județul Mureș – 145 cazuri

– județul Arad – 113 cazuri, din care 2 decese la copii cu vârsta sub un an

– județul Timiș – 71 cazuri, din care un deces la copil cu vârsta sub un an

– județul Suceava – 27 cazuri

– județul Brașov – 33 cazuri

– județul Sălaj – 7 cazuri

– județul Hunedoara – 14 cazuri

– județul Caraș- Severin – 13 cazuri

– județul Alba – 3 cazuri

Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

2 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

3 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

3 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

4 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

5 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

6 ore ago