Categories: Invatamant

Studentii straini nu se inghesuie la Politehnica Timisoara. Taxele sunt mari si scoala grea…

Unul dintre capitolele la care Universitatea Politehnica Timişoara nu stă prea bine este cel al studenţilor străini. Rectorul Viorel Şerban recunoaşte că instituţia sa nu prea reuşeşte să „crească” ingineri, specialişti în IT sau Comunicaţii sau arhitecţi din străinătate. Motivele: taxele mari cerute de statul român şi faptul că şcoala politehnică este una grea, unde e mult de învăţat.

Luni, peste 13.000 de studenţi la licenţă, master sau doctoranzi, încep noul an la Universitatea Politehnica. Printre aceştia… puţini străini. Faţă de Medicină, de exemplu, universitatea tehnică timişoreană stă rău de tot. Mai precis, în afară de comunităţile de naţionalitate română din jurul ţării, mai ales din Republica Moldova, nu prea sunt alţi străini. Viorel Şerban spune că şcoala e prea scumpă şi, din acest punct de vedere, nu e deloc competitivă. „Nu poţi să atragi studenţi străini cât timp Parlamentul impune ca fiecare străin să plătească 230 de euro pe lună taxă de şcolarizare. Să spunem că noi calculăm un an şcolar cu 10 luni, deci 2.300 de euro pe an. Asta în condiţiile în care, de exemplu, Austria cere 500 de euro, iar Germania nu percepe taxe, dar prezenţa străinilor se face pe bază de parteneriate”, a adăugat Şerban.

Rectorul UPT spune că a încercat realizarea unui parteneriat şi a reuşit să aducă la Timişoara aproximativ 80 de pakistanezi care să studieze la Politehnică. „La 2 ianuarie nu am mai găsit decât un singur student, sau doi, nu mai ştiu. Probabil că ăla îşi găsise parteneră aici. Au spus că e prea grea şcoala la noi, au crezut că la Politehnică e uşor, ca la ei, şi au renunţat. Majoritatea au ales să se înscrie la Automatică şi Calculatoare şi Electronică şi Telecomunicaţii. Am înţeles că majoritatea s-au transferat la ASE la Bucureşti”, a mai declarat Şerban. Luni, 26 septembrie, toate facultăţile de la UPT vor organiza ceremonii de începere a noului an şcolar. Sunt peste 13.000 de studenţi, dintre aceştia 2.650 sunt tineri care încep cursurile în anul 1, plus 1.550 de masteranzi în primul an, şi 100 de doctoranzi.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

32 de minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

6 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

8 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

9 ore ago