Unul dintre capitolele la care Universitatea Politehnica Timişoara nu stă prea bine este cel al studenţilor străini. Rectorul Viorel Şerban recunoaşte că instituţia sa nu prea reuşeşte să „crească” ingineri, specialişti în IT sau Comunicaţii sau arhitecţi din străinătate. Motivele: taxele mari cerute de statul român şi faptul că şcoala politehnică este una grea, unde e mult de învăţat.
Luni, peste 13.000 de studenţi la licenţă, master sau doctoranzi, încep noul an la Universitatea Politehnica. Printre aceştia… puţini străini. Faţă de Medicină, de exemplu, universitatea tehnică timişoreană stă rău de tot. Mai precis, în afară de comunităţile de naţionalitate română din jurul ţării, mai ales din Republica Moldova, nu prea sunt alţi străini. Viorel Şerban spune că şcoala e prea scumpă şi, din acest punct de vedere, nu e deloc competitivă. „Nu poţi să atragi studenţi străini cât timp Parlamentul impune ca fiecare străin să plătească 230 de euro pe lună taxă de şcolarizare. Să spunem că noi calculăm un an şcolar cu 10 luni, deci 2.300 de euro pe an. Asta în condiţiile în care, de exemplu, Austria cere 500 de euro, iar Germania nu percepe taxe, dar prezenţa străinilor se face pe bază de parteneriate”, a adăugat Şerban.
Rectorul UPT spune că a încercat realizarea unui parteneriat şi a reuşit să aducă la Timişoara aproximativ 80 de pakistanezi care să studieze la Politehnică. „La 2 ianuarie nu am mai găsit decât un singur student, sau doi, nu mai ştiu. Probabil că ăla îşi găsise parteneră aici. Au spus că e prea grea şcoala la noi, au crezut că la Politehnică e uşor, ca la ei, şi au renunţat. Majoritatea au ales să se înscrie la Automatică şi Calculatoare şi Electronică şi Telecomunicaţii. Am înţeles că majoritatea s-au transferat la ASE la Bucureşti”, a mai declarat Şerban. Luni, 26 septembrie, toate facultăţile de la UPT vor organiza ceremonii de începere a noului an şcolar. Sunt peste 13.000 de studenţi, dintre aceştia 2.650 sunt tineri care încep cursurile în anul 1, plus 1.550 de masteranzi în primul an, şi 100 de doctoranzi.
Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…
Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…
Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…
Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…
SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…