Categories: Cultura

Timisorenii si-au sarbatorit titlul de Capitala Culturala Europeana! Greul abia urmeaza / FOTO

Multe fețe fericite, duminică seară, în Piața Victoriei. Timișorenii au răspuns cu mic, cu mare apelului lansat de primărie, pentru a ieși în stradă, celebrând o victorie în care puțini au fost cei care au crezut cu adevărat. Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană în 2021, dar, până atunci, mai are mult de lucru. Acum însă e vremea pentru celebrare.

Timișoara a reușit să convingă juriul internațional și să câștige competiția internă care a desemnat orașul care fi, în 2021, din partea României, Capitală Culturală Europeană. Orașul de pe Bega a marcat cu această ocazie o nouă premieră: aceea de a fi primul care obține acest titlu în urma unui concurs la care contracandidații n-au fost deloc de lepădat. Este vorba despre București, Baia Mare și, mai ales, Clujul, pe care multă lume îl vedea drept câștigător detașat. În 2007, Sibiul a primit direct acest titlu și a stabilit un standard pe care, crede Simona Neumann, directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, avem toate șansele să-l depășim. „Depinde de noi. Eu cred că Timișoara, prin multitudinea de instituții culturale, are o forță foarte mare. Prin parteneriate pe care le vom stabili cu toată regiunea – mă refer la alte orașe din zona noastră, din Banat, dar și la orașe din Serbia și Ungaria, avem un parteneriat foarte bun cu Rijeka, de exemplu – vrem să ne extindem un pic în euroregiune. Cred că puterea de radiere a impactului capitalei culturale în cazul Timișoarei va depăși cu mult regiunea pe care ne-o propunem. Am observat cu câtă deschidere ne-au răspuns parteneri din Belgrad, Novi Sad, Pancevo, Kikinda, Szeged, Rijeka, Linz… Cred că vom avea o forță fantastică și impactul va fi pe măsură”, spune Neumann.

Nu fi însă deloc simplu. Va fi foarte mult de muncă și, susține Simona Neumann, am putea primi un ajutor chiar și din partea orașelor care nu au reușit să câștige. „Greul înseamnă patru ani în care am de făcut un plan detaliat cu tot ce urmează să se întâmple în fiecare an. Dosarul de candidatură cuprinde un set de programe-umbrelă care trebuie îmbogățit, pentru că în această fază se cereau doar liniile mari și conceptul candidaturii. Aceste proiecte trebuie dezvoltate, trebuie atrase fonduri, banii nu vor veni de facto, fondurile europene, fondurile de la parteneri și cele de la sponsori trebuie atrase după toate regulile de fundraising. Avem nevoie de mai mulți manageri culturali, avem nevoie de jurnaliști de cultură pentru 2012, de critici de artă și de critici muzicali. Celelalte trei orașe care nu au câștigat reprezintă un potențial uman extraordinar și aș vrea, după ce ne liniștim, în anii care urmează, să discutăm despre punerea în practică aici, la Timișoara, a unor proiecte bune din dosarele lor de candidatură”, a completat directorul ATCCE.

După bucuria primelor zile, lucrurile se vor așeza și totul va trebui gândit cu calm. „Trebuie să ne exprimăm fericirea, să fim exuberanți în aceste momente, dar trebuie să fim conștienți că greul de abia acum începe. Ne-am angajat într-un proiect de mare responsabilitate, într-un proiect în care, peste cinci ani, va trebui să fim o capitală la superlativ sub aspect cultural, numai că trebuie să înțelegem lucrurile corect. Nu putem disocia cultura de tot ce mai înseamnă un oraș, pe lângă cultură. Va trebui să aplicăm un alt slogan: «Schimbăm Timișoara în bine în superforță, în turboforță». Cred că timișorenii îmi vor fi alături, acceptând eforturile și neplăcerile cauzate de o asemenea abordare, dar noi suntem oameni și harnici, și orgolioși. Vrem să fim la superlativ în 2021”, a declarat, la rândul lui, primarul Nicolae Robu. Timișorenii au avut parte, duminică seară, de concerte cu trupe locale, care au răspuns imediat invitației. Seara au deschis-o cei de la Phaser, urmați de Implant pentru Refuz, cu al lor concert minunat concert acustic. Pe scenă au urcat apoi cei de la Cargo, care i-au făcut să cânte cât au putut de tare pe spectatorii prezenți în număr mare în Piața Victoriei. Finalul i-a aparținut lui Teo Milea și pianului său magic. Teo a venit glonț de la Toronto de îndată ce a aflat că Timișoara va fi capitală culturală europeană și, după două avioane schimbate, a ajuns la destinație cu doar câteva ore înainte de concert.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Autoturism de lux în valoare de 200.000 euro căutat de autoritățile din Italia, descoperit la PTF Moravița

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…

4 ore ago

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

8 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

9 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

11 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

12 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

12 ore ago