Acuzaţiile permanente ridicate de timişoreni referitor la mirosul care apare la fabrica de anvelope Continental au dus subiectul în plenul Consiliului Judeţean. La ultima şedinţă a aleşilor judeţeni, Liviu Borha a ridicat această problemă în şedinţa de plen de vineri. La discuţii au participat inclusiv reprezentanţii societăţii acuzate, ei încercând să explice cum văd ei situaţia.
Preşedintele CJT, Sorin Grindeanu, a reamintit nemţilor că problema există, că sunt reclamaţii de la cetăţeni în acest sens. „Să știți că există probleme, la Pădurea Verde, unde cetățenii reclamă lucrul ăsta. Poate e doar o chestiune care nu are efect asupra organismului, dar miros este. Vreți să mergem să stăm seara, să vedem ce se întâmplă ca și miros?”, a spus şeful Consiliului Judeţean, sugerând şi efectuarea unor analize de către cei de la Mediu. Mai mult, Dan Poenaru a cerut chiar ajutor din partea celor de la Greenpeace: „Să invităm Greenpeace-ul german, care are aparatură, să vină să facă ei monitorizarea de la Timișoara”.
În acea zonă se fac monitorizări, se cunoaşte existenţa momentelor unde mirosul de cauciuc afectează oamenii. Au fost prezenți în ședința Consiliului Județean Timiș și reprezentanții firmei Continental, care au încercat să ofere răspunsuri consilierilor care reclamă mirosul din zona Pădurii Verzi, care uneori se duce dincolo de granițele Timișoarei, la Ghiroda ori Dumbrăvița. „Sunt oameni care semnalează aceste lucruri, mirosul se simte cîteodată la Dumbrăvița și Ghiroda. Nu putem asista impasibili”, a mai declarat Grindeanu.
Marian Constantin Vasile, consilier judeţean a cerut celor de la „Mediu” să facă monitorizarea undeva în jurul orei 3-4 noaptea, problemele fiind sesizate mai ales în aceatsă perioadă.
De cealaltă parte, cei de la Continental spun că au investit în tehnologii care să diminueze acest miros, dar, totuși, situaţia nu a fost integral rezolvată. „Știm că avem o problemă legată de acest disconfort, datorită reclamațiilor, am demarat în 2014 și finalizat în 2015 două proiecte pentru tratarea emisiilor – emisiile de la secția de amestecuri finale și de la secția de vulcanizare. S-au identificat tehnologii adecvate pentru tratarea lor cu o eficiență foarte bună, de aproape 99 la sută. Considerăm că prin tehnologia pe care am aplicat-o la secția de vulcanizare lucrurile s-au schimbat mult în bine, tratarea emisiilor prin procedura de plasmă rece. Emisiile sun tratate local, pe fiecare cuvă.”, a declarat Dinu Niculiță, șeful departamentului de protecția medului de la Continental.
Grindeanu a insistat că situaţia trebuie să îşi găsească o rezolvare, că oferirea de numeroase locuri de muncă nu poate compensa situaţia. „Apreciez investițiile, locuri de muncă, sunt lucruri care doar din răutate sau cineva care nu are legătură cu realitatea poate să le conteste, dar avem această problemă care trebuie rezolvată din punctual de vedere al mirosului. Știu că s-au făcut eforturi, dar problema încă există, din păcate”, a mai declarat Grindeanu.
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…