Categories: Primăria Timişoara

Doar o treime din cei care vand in pietele volante sunt mici producatori! Restul sunt speculanti

Reguli noi și mult mai stricte pentru cei care vând în piețele volante din Timișoara, amenzi care pot ajunge la 2.500 de lei plus confiscarea mărfii, dar o problemă tot rămâne. Directorul de la Piețe SA susține că fenomenul speculanților cu atestat de producător e aproape imposibil de stopat și că ar fi nevoie de o taxă și în piețele volante.

Prima piață volantă din Timișoara, destinată exclusiv micilor producători, a fost inaugurată în 2014, în zona stadionului „Dan Păltinișanu”. Regulamentul de funcționare al acestor piețe a fost modificat în primăvara lui 2016, când consilierii locali au permis și comercializarea produselor lactate, iar în ultimul plen au apărut alte schimbări. Este vorba despre interdicțiile care se aplică producătorilor, dar și amenzi pe care le vor plăti aceștia dacă nu se conformează. Printre altele, comercianții nu mai au voie să-și pună marfa pe jos, nu-și vor mai putea „rezerva” locul în piața volantă, folosind paleți sau remorci. Se sancționează, de asemenea, neîntreținerea curățeniei, dar și comercializarea murăturilor, a plantelor pentru ceai, a siropurilor din plante sau fructe, a compoturilor și dulcețurilor fără avize . Cele mai mici amenzi sunt cuprinse între 200 și 600 de lei, dar ele pot ajunge și la 2.500 de lei, pentru cei care vând produse din import sau ocupă un loc de vânzare în pieţele volante fără drept sau fără cerere aprobată. Cei care vor primi amenzi maxime vor rămâne și fără marfă și nu vor mai putea intra în piețele volante din Timișoara timp de 12 luni.

Teoretic, sună bine. Practic, șeful Piete SA, Victor Ștefan, spune că este aproape imposibil să verifici producătorii și că, de fapt, mulți dintre cei care vin în piețele volante sunt cei care vând în Badea Cârțan sau Iosefin. Ștefan spune că ar fi utilă o taxă de acces în piețele volante. „În piața volantă avem producători care cumpără produsele din piața de gros și le vând. În piețele volante sunt tot cei care vând în piețele Badea Cârțan sau Iosefin. Profită că nu sunt taxați. Am mai avut o discuție cu primarul Nicolae Robu, că ar trebui introdusă o taxă(…) Vizavi de atestatele de producător, ne va fi foarte, foarte greu să le verificăm, să venim să vedem legat de suprafață… Ne dăm seama că, la o suprafață mică, nu pot să vândă de la 1 ianuarie la 31 decembrie, dar atestatele sunt eliberate de primării (…) Categoric va fi nevoie de taxare, pentru că piețele noastre în zilele de miercuri și sâmbătă, când sunt piețele volante, se golesc. Ajungem în piața volantă la 100 de «producători» care vând. Nu se poate. Și nu sunt alții, sunt aceiași care vin și în piețele noastre”, susține Ștefan.

Șeful de la Piețe spune că societatea pe care o conduce înregistrează, de asemenea, o scădere a încasărilor, deoarece, în zilele în care sunt deschise piețele volante, unde nu se percepe nicio taxă, piețele „tradiționale” sunt aproape goale. „La un 10 lei, ar fi 2.000 de lei pentru o zi de sâmbătă, tot atâta pentru o zi de miercuri… vedeți câte zile pe lună, apoi pe an…”, afirmă Victor Ștefan. Conform acestuia, ponderea producătorilor adevărați, cei cărora li se adresează, de fapt, piețele volante este destul de mică. În cele mai multe cazuri, marfa vândută este achiziționată anterior de la angrosiști. „Avem producători care produc 100% și vând numai produsele lor. Avem producători care produc 10% și restul cumpără. Avem producători care produc 50% și restul cumpără. Avem producători cu atestat de producător care nu produc nimic și vând. Ponderea celor care vând numai ceea ce produc este foarte mică, mai ales în această perioadă. Sunt undeva 25-30% producători adevărați, care vând numai ceea ce produc ei, legume și fructe”, a conchis directorul de la Piețe.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

2 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

3 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

5 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

6 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

6 ore ago

Mersul „ordonanței trenuleț”

„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…

7 ore ago