Categories: Afaceri

Timisul, in topul national al investitiilor straine

Judeţul Timiş continuă să fie atractiv pentru investiţiile străine. Deşi sumele aduse în economia locală de partenerii de afară au scăzut semnificativ, interes există lună de lună, iar datele oficiale arată că cel mai vestic judeţ al României se situează pe primele locuri la capitolul capital străin subscris. Datele oficiale arată că regiunea Vest a atras 5,23 de miliarde de euro, majoritatea fiind în Timiş.

Începând din 1990 şi până la sfârşitul anului trecut, valoarea totală a investiţiilor stăine directe se ridică la 64,43 miliarde euro, conform datelor BNR. Este vorba despre 45,1 miliarde euro aport la capitalurile proprii, inclusiv profit reinvestit, respectiv 19,33 miliarde euro credit net primit de la investitorii străini. Regiunea care a atras cele mai multe investiţii este Bucureşti – Ilfov, cu 38,24 miliarde euro, dar se precizează că investiţiile au localizate teritorial după sediul social al companiilor, ceea ce nu corespunde întotdeauna cu locul de desfăşurare a activităţii economice. Regiunea Centru a atras 5,83 miliarde euro, cea de Vest 5,23 miliarde euro, Sud-Muntenia – 4,62 miliarde euro, cea de Nord-Vest – 3,79 miliarde euro, cea de Sud-Est – 2,89 miliarde, Sud-Vest-Oltenia – 2,17 miliarde, iar Nord-Est – 1,66 miliarde euro.

În ceea ce priveşte Timişul, luna august, a adus, conform ultimelor date oficiale, 30 de noi societăţi cu capital social total de 400.000 de lei, din care 89.213 euro aport direct în valută. Tot în această lună a fost înregistrată şi radieri pentru 28 de societăţi cu un capital de 1,7 milioane de euro. Au fost înregistrate, de asemenea, majorări ale capitalului social de 9,7 milioane de euro, la firmele deja funcţionale. Un investitor străin din judeţ este în topul naţional, pe locul 6, Dar Draxlmaier Automotive SRL, cu un capital social de 8,9 milioane de euro. Timişul este pe locul 2 la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de societăţi cu participare străină, respectiv pe 3, la capitolul capital subscris, după Bucureşti şi Ilfov. După cum se ştie, o mare parte dintre investiţiile străine sunt înregistrate la Bucureşti, unde este constituit sediul central al unei afaceri, chiar dacă acestea se dezvoltă în altă parte.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

O oră ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago