Un tânăr de 26 de ani care a propus un proiect denumit „Timișoara sustenabilă, capitala verde a mobilității din România” este câștigătorul unui concurs al cărui premiu este o săptămână cu primarul Nicolae Robu. Mihai Cojocaru este un „biciclist bun”, care are în plan mai multe îmbunătățiri în viața comunității pe două roți.
La finele lunii septembrie, echipa Timișoara – Capitala Tineretului din România a inițiat un concurs cu un premiu mai puțin obișnuit. Câștigătorul acestuia urma să petreacă o săptămână alături de primarul Nicolae Robu, pentru a vedea ce înseamnă să conduci un oraș de dimensiunea Timișoarei. Cei interesați au fost invitați să facă propuneri pentru îmbunătățirea vieții din capitala Banatului, pe care le-ar putea pune în practică dacă ar fi primari. Marți a fost anunțat și câștigătorul competiției. Este vorba despre Mihai Cojocaru, născut la Reșița, dar „timișorean de adopție. Tânărul în vârstă de 26 de ani a făcut parte, la un moment dat, și din organizația județeană a TNL. „Primii trei ani de facultate i-am făcut în Timișoara, la UVT, Științe Politice, iar apoi am plecat în Franța, la Nisa, unde am făcut în master în același domeniu. M-am întors în Timișoara, unde lucrez la o companie olandeză. Am propus un proiect denumit «Timișoara sustenabilă, capitala verde a mobilității din România». În calitate de biciclist frecvent, am considerat că există în prezent anumite nevoi care trebuie discutate împreună, despre ceea ce înseamnă transport incluziv, sustenabil, curat. Trebuie să avem discuția bazată din perspectiva faptului că sănătatea orașului este sănătatea noastră”, a explicat tânărul. Acesta propune, de asemenea, amplasarea în oraș a unor stații pentru încărcarea mașinilor electrice.
Propunerile lui Mihai Cojocaru se referă mai multe facilități pentru bicicliști, dar și la eficientizarea transportului în comun. „Îmi doresc a aduce în discuție oportunitatea de a crea benzi dedicate transportului public, în măsura în care profilul străzii o permite. Aceste benzi să fie cel puțin o arteră și o stradă colectoare din fiecare cartier al Timișoarei. Din perspectiva transportului cu bicicleta, acesta ar beneficia masiv dacă pistele de biciclete ar fi relocate pe șosea. Faptul că, în prezent, bicicliștii sunt obligați să circule după alte reguli decât cele pe baza cărora circulă șoferii îi poate pune pe aceștia în anumite situații de conflict. Ne dorim ca, pe termen mediu și lung, să încercăm să remodelăm pistele de biciclete după bunele practici (…) În calitate de biciclist, consider că Timișoara are oportunitatea uriașă de a remodela peisajul urban, astfel încât să îl facem accesibil și să respectăm toate categoriile de cetățeni”, explică tânărul.
„Câștigătorul concursului nostru a propus o serie de idei care cu siguranță vor fi utile pentru municipalitate. A propus un proiect de redesenare a infrastructurii locale, pe care îl va pune la dispoziția municipalității ca propunere și ca resursă pentru viitor. Intenționăm să organizăm focus grupuri pe temele care s-au conturat. Am constatat că preocupările tinerilor pot fi luate în seamă: infrastructura, viața din Complexul Studențesc, posibilitățile de divertisment din oraș”, a declarat, la rândul ei, Simona Herczeg, coordonatorul proiectului Timișoara Capitala Tineretului. Mihai Cojocaru îl va însoți pe primarul Nicolae Robu timp de o săptămână, urmând să participe la ședințele de lucru organizate de acesta și chiar să meargă în vizite pe șantierele din oraș.
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…