Categories: Primăria Timişoara

Robu, resemnat in lupta cu intunericul: Nu avem alternativa la bezna de pe strazile Timisoarei

Aproape seară de seară, bezna se instalează în câte un cartier din Timișoara. E întuneric, de luni bune, și pe malul Begăi, iar veștile venite dinspre primărie sunt cât se poate de proaste. Practic, conform lui Nicolae Robu, nu prea există vreo soluție. De vină sunt monopolul și lipsa de interes, dar și felul în care sunt întocmite contractele.

Beznă cât cuprinde pe străzile Timișoarei, aproape seară de seară. Degeaba veți face reclamație, pentru că situația are șanse minime să se schimbe. O recunoaște chiar primarul Nicolae Robu, e adevărat cam cu jumătate de gură. Supărările edilului sunt multiple. „Vreau să-mi exprim nemulțumirea vizavi de modul în care operatorii care asigură iluminatul în oraș își fac datoria. Este absolut scandalos ca eu să sesizez că monumentul din Piața Unirii nu este iluminat, că monumentul din Piața Libertății nu este iluminat, că pe strada Ungureanu nu merge decât un corp de iluminat și așa mai departe. Mă aștept să văd de la aceste firme timișorene seriozitate, că își trimit oamenii pe teren și că sesizează ei că nu merge. Nu să fie mereu nevoie ca primarul să observe, pentru că nu știu de ce, dar altă lume nu observă. Eu fac sesizările personal. Și pe malurile Begăi e la fel. E adevărat că ne confruntăm și cu acest fenomen negativ, vandalismul, însă în cele mai multe cazuri nu avem beznă din cauza vandalismului”, a declarat Robu. Timișoara este împărțită, în ceea ce privește, iluminatul stradal între AEM și Elba. Cele două firme au sponsorizat, printre altele, și iluminatul artistic al unor clădiri reprezentantive din oraș.

În ceea ce privește contractul pentru furnizarea energiei electrice pe stradă, acesta este semnat cu Enel și este valabil până în 2017. O eventuală reziliere a fost discutată în urmă cu doi ani, dar ea n-a fost pusă în practică. Și, la cum spune Robu că stau lucrurile, nici nu va putea fi vorba de așa ceva prea curând. „Nu avem ce să facem (…) Nu e simplu să reziliem contractul, în administrație nu e așa de simplu ca în domeniul privat, sunt reguli mult mai stricte. Poți să-ți exprimi nemulțumirea, dar dacă partea cealaltă nu reacționează pozitiv, lucrurile nu se îmbunătățesc. Trebuie să respecți anumite proceduri, să respecți contractele care uneori nu te protejează ca instituție publică. Ești obligat uneori să mergi pe contractele lor, pentru că au monopol. Ai alternativă la Enel? Nu ai în Timișoara. Furnizori de energie electrică există mai mulți, dar distribuție nu are decât Enel”, spune Nicolae Robu. În plus, dacă vedeți că iluminatul stradal funcționează în plină zi, trebuie să știți că e de bine! „Când vedem ziua lumină, se fac intevenții și ca să-și dea seama care corpuri nu merg, aprind luminile. Este intenționat, se fac verificări ale sistemului. Nu se fac aceste verificări noaptea, pentru că aceste firme nu-și plătesc oamenii cu regimul de plată de noapte”, a mai explicat primarul. În 2015, municipalitatea a plătit către Enel facturi în valoare de 7,5 milioane de lei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

O oră ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

O oră ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

O oră ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

2 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

2 ore ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

2 ore ago