Categories: Alegeri

Sute de penali si incompatibili vor in Parlament! Cei mai multi vin de la ALDE

Mișcarea civică Inițiativa România a lansat, duminică, ceea ce se dorește a fi un ghid complet al alegătorului pentru scrutinul din 11 decembrie. Realizatorii au ajuns la concluzia că și pe listele din acest an se vor regăsi sute de candidați cu probleme penale, incompatibili și traseiști.

Site-ul www.alegeriparlamentare2016.ro (AP16), realizat de Inițiativa România, este un proiect de informare publică electorală și de prezentare a candidaților, partidelor, programelor de guvernare, dar a istoriei partidelor și rezultatelor alegerilor din 1990 încoace. Au fost inventariați, pe baza sondajelor de opinie realizate până pe 14 noiembrie, aproape 800 de candidați eligibili: 220 de la PSD, 188 de la PNL, 104 de la USR, 101 de la ALDE, 96 de la PMP și 37 de la UDMR. „Pentru fiecare candidat s-a făcut o evaluare de risc pe baza informațiilor privind integritatea (probleme penale, incompatibilități, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea față de statul de drept (inițiative legislative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor) și traseismul politic”, explică, într-un comunicat, cei de la Inițiativa România. Cei mai mulți candidați eligibili cu probleme sunt, conform AP16, la ALDE: 72 din 101 potențiali parlamentari din partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu, adică 71,3%, sunt în cel puțin una dintre aceste sițuatii: penali, incompatibili, în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide sau au întreprins acțiuni / declarații împotriva statului de drept. Urmează PMP, cu 67,7% candidați cu probleme, PSD – 52,2%, UDMR – 43,2%, PNL – 38,8%, USR – 10,6%.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

6 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

9 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

10 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

10 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

11 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

12 ore ago