Încă un traseu cu undă verde promis de primarul Nicolae Robu: este vorba despre porțiunea cuprinsă între Banca Națională și Spitalul Județean, care ar putea intra în sistem chiar de miercuri, 23 noiembrie. Edilul explică și de ce viteza optimă pentru unda verde nu va niciodată 70 km/h.
Primarul Nicolae Robu se declară extrem de încântat de felul în care se circulă pe undă verde pe Bd. Rebreanu, pe porțiunea dintre Calea Șagului și Calea Buziașului. El afirmă că aceasta este funcțională indiferent de oră, iar cei care susțin contrariul nu sunt niște șoferi disciplinați. „La intrarea de pe Calea Șagului, de exemplu, sunt un număr de mașini în coadă. Prind primul semafor pe verde, să presupunem, 15. Acelea 15 intră pe unda verde și toate se vor regăsi la semaforul 2, 3, 11 în aceeași situație în care s-au găsit la primul semafor, dacă circulă cu o viteză medie de 50 km/h, între două semafoare succesive. Aceasta este condiția. Dacă merg cu o viteză medie de 50 km/h, vor prinde în bloc undă verde, nu contează ora. Oricine poate face experimentul și poate vedea. Ce se întâmplă însă? Unii șoferi nu circulă disciplinat. Dacă merg cu 30 km/h câteva secunde, nu e grav, dar dacă merg mai mult, încurcă tot grupul de mașini din spate. Asta nu mai ține de sistem. Asta se întâmplă oriunde în lume. Cine nu înțelege asta se pune într-o postură ridicolă”, spune edilul.
În acest moment, pe Bd. Rebreanu, limita de viteză este de 70 km/h, dar, explică Robu, aceasta nu este potrivită pentru unda verde. „70 km/h e total aberant să-și închipuie cineva că poate fi viteză pentru undă verde. Apare câte o perturbare și se strică totul. 70 km/h oră este limita superioară, astfel încât să obții o medie de 50 km/h, în condițiile în care cineva te blochează cineva pentru câteva secunde și trebuie să mergi cu 30 km/h, tu să poți accelera și încă să fii în completă legalitate. Așa trebuie înțelese lucrurile, nu că facem undă verde cu 70 km/h. Dacă ai făcut așa ceva, orice încetinire pe care o provoacă cineva în trafic dă peste cap unda verde. N-o să permitem să se circule cu 80-85 km/h, pentru a se recupera pe porțiunea dintre două semafoare. Trebuie să înțelegem aceste lucruri cu mintea limpede. Nu trebuie să fii savant ca să le înțelegi, trebuie să ai bunăvoință”, a mai declarat primarul Timișoarei.
Totuși, Robu admite că s-ar putea face unele ajustări în sus ale vitezei recomandate, însă nu chiar imediat. „Unda verde va funcționa cu 50 km/h. Dacă într-o bună zi, când avem experiență și vedem cum merge treaba, ajungem la concluzia că ar fi bine și 60 km/h, se vor face reglajele de rigoare. La 70 km/h nu e în regulă să gândești unda verde. A fost o greșeală de abordare. De fapt, nu a funcționat niciodată, eu am testat-o și nu am prins-o niciodată. Acum e o plăcere să mergi de la Calea Șagului la Calea Buziașului”, susține edilul. Șoferii ar putea avea chiar de miercuri, 23 noiembrie, surpriza să găsească undă verde și pe un alt traseu. „ Am dat în lucru următorul tronson, de la Banca Națională la Spitalul Județean. În mod normal, de miercuri, 23 noiembrie, am trebui să-l dăm în folosință. Următorul tronson este cel de la intrarea dinspre Dumbrăvița până la Punctele Cardinale. Este o zonă critică, o zonă cu șantier, dar ne asumăm să facem și acolo”, conchide Robu. Conform acestuia, unda verde este funcțională, în acest moment, pe Calea Dorobanților – Bd. Take Ionescu, respectiv Bd. Rebreanu, din Calea Șagului până la AEM.
Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…
Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…
Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…
Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…
SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…