Categories: Economic

Aquatim se pregateste de investitii de aproape 200 de milioane de euro in Timis

Aquatim încheie un an în care a pus accentul pe regionalizare și se pregătește să acceseze fonduri europene de aproape 200 de milioane de euro. Asta înseamnă sute de kilometri de rețele de apă, stații de pompare și de epurare, care se vor adăuga investițiilor masive făcute până acum în județ.

Pentru operatorul de apă-canal al Timișoarei, anul 2016 înseamnă, în cifre seci, peste 1.700 de kilometri de rețele de apă și 860 de km de rețele de canalizare, în 110 localități din Timiș. Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, spune că s-a pus accent în principal pe regionalizare: altfel spus, apa din uzina de apă a Timișoarei să ajungă cât de mult posibil în localitățile limitrofe, în timp ce stația de epurare să preia apele uzate din aceste zona. Erau deja alimentate de la rețeaua Timișoarei localitățile Chișoda, Ghiroda, Moșnița Veche și Giroc, iar din 2016 acestora li s-au adăugat Săcălaz, Sânmihaiu Român, Utvin și Urseni. Sunt „legate” la sistemul de canalizare al Timișoarei localitățile Giarmata Vii, Ghiroda, Moșnița Nouă, Moșnița Veche, Sânmihaiu Român și Utvin.

Investițiile Aquatim din ultimul an s-au concentrat mai ales asupra Timișoarei și orașelor Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaș, Recaș, Gătaia, Făget și Ciacova, dar și la Săcălaz sau Sânmihaiu Român. „Am terminat, în 2016, un proiect POS Mediu în valoare de 118 milioane de euro. Datorită acestuia avem peste 200 de kilometri de canalizare, 100 de kilometri de conducte de apă, șapte stații de epurare și trei uzine noi de apă”, spune Ilie Vlaicu. Aquatim se pregătește acum de accesarea a noi fonduri europene. De această dată, este vorba despre 180 de milioane de euro, prin POIM 2014-2020 – Program Operațional Infrastructură Mare. Acești bani vor fi folosiți pentru amenajarea a 13 stații de tratare noi și reabilitarea a nouă, amenajarea a 52 de stații de pompare, construirea a șase stații de epurare și a 80 de stații de pompare apă uzată noi, dar și extinderea și reabilitarea, cu sute de kilometri, a rețelelor de apă.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

O oră ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

2 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

7 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

8 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

8 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

9 ore ago