Categories: Primăria Timişoara

Caldura se scumpeste, dar facturile nu cresc! Primaria acopera subventia, insa exista o limita

În acte se scumpește, dar majorarea nu se va simți și în buzunarele timișorenilor. Consilierii locali au aprobat, marți, atât creșterea prețului energiei termice produse de Colterm, cât și mărirea subvenției pe care o acordă municipalitatea. Primarul Nicolae Robu nu a putut preciza până la ce nivel va putea fi acoperită această subvenție.

Consilierii locali au aprobat hotărârea referitoare la „prețul local de producere, transport și distribuție și furnizare a energiei termice livrate de către Colterm la valoarea de 314,50 lei/Gcal exclusiv TVA și 374,26 lei/Gcal inclusiv TVA de 19%, începând cu 1 ianuarie 2017”. De asemenea a fost votat și „prețul local al energiei termice facturată populației, la valoarea de 242 lei/Gcal inclusiv TVA de 19%, începând cu 1 ianuarie 2017”. TVA este de 19%. Aleșii au fost de acord și cu acoperirea, de la bugetul local, a diferenței dintre prețul de producție și prețul cu care energia termică este facturată către populație. Tarifele actuale ale gigacaloriei au fost stabilit prin HCL în luna mai a lui 2016 și este de 365,69 lei, cu tot cu TVA de 20% – preț de producție, respectiv 244,03 lei, cu tot cu TVA de 20% – prețul facturat către populație. „A crescut prețul din punct de vedere al societății Colterm. El a fost recunoscut la valoarea actuală de către autoritatea națională însărcinată cu validarea prețurilor reglementate. Pentru ca abonații Colterm să nu plătească mai mult, am crescut valoarea subvenției. Dacă nu luam această măsură și am fi lucrat cu prețuri mai mic decât prețurile reale, pe hârtie, Colterm ar fi avut dificultăți, pentru că nu avea cine să acopere diferența respectivă. O acoperim prin subvenție”, explică primarul Nicolae Robu.

Municipalitatea a făcut eforturi pentru a păstra neschimbat prețul gigacaloriei către populație. Fără acestea, timișorenii racordați încă la sistemul centralizat ar fi plătit facturi mai mari cu 35%. Totuși, conform edilului, există o limită pentru această subvenție. „Am făcut o promisiune cetățenilor că nu vom majora prețurile și am respectat-o (…) A crescut mult prețul la gaz, la cărbune, la energia electrică, la transport. Noi nu am mărit prețul la cetățean. Dacă ar fi fost să mergem în acord cu toate aceste majorări ale ingredientelor prețului agentului termic, cetățenii ar fi trebuit să plătească cu 35% mai mult. Nemajorând prețul, asta echivalează cu o reducere pe care am fi făcut-o, raportat la noile majorări. Nu pot să spun cât mai facem față, încă mai putem. Dar dacă prețul la gaz va ajunge să crească foarte mult, nu știm ce o să se întâmple. Nu exclud ca, la un moment dat, să nu mai facem față. Eu am spus că nu vom majora prețul și vom face tot posibilul să îl reducem, dacă se păstrează constant prețul la gaz. Asta nu mai ține de noi, cât va fi prețul gazului”, mai spune Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

44 de minute ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

O oră ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

3 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

3 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

4 ore ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

5 ore ago