În acte se scumpește, dar majorarea nu se va simți și în buzunarele timișorenilor. Consilierii locali au aprobat, marți, atât creșterea prețului energiei termice produse de Colterm, cât și mărirea subvenției pe care o acordă municipalitatea. Primarul Nicolae Robu nu a putut preciza până la ce nivel va putea fi acoperită această subvenție.
Consilierii locali au aprobat hotărârea referitoare la „prețul local de producere, transport și distribuție și furnizare a energiei termice livrate de către Colterm la valoarea de 314,50 lei/Gcal exclusiv TVA și 374,26 lei/Gcal inclusiv TVA de 19%, începând cu 1 ianuarie 2017”. De asemenea a fost votat și „prețul local al energiei termice facturată populației, la valoarea de 242 lei/Gcal inclusiv TVA de 19%, începând cu 1 ianuarie 2017”. TVA este de 19%. Aleșii au fost de acord și cu acoperirea, de la bugetul local, a diferenței dintre prețul de producție și prețul cu care energia termică este facturată către populație. Tarifele actuale ale gigacaloriei au fost stabilit prin HCL în luna mai a lui 2016 și este de 365,69 lei, cu tot cu TVA de 20% – preț de producție, respectiv 244,03 lei, cu tot cu TVA de 20% – prețul facturat către populație. „A crescut prețul din punct de vedere al societății Colterm. El a fost recunoscut la valoarea actuală de către autoritatea națională însărcinată cu validarea prețurilor reglementate. Pentru ca abonații Colterm să nu plătească mai mult, am crescut valoarea subvenției. Dacă nu luam această măsură și am fi lucrat cu prețuri mai mic decât prețurile reale, pe hârtie, Colterm ar fi avut dificultăți, pentru că nu avea cine să acopere diferența respectivă. O acoperim prin subvenție”, explică primarul Nicolae Robu.
Municipalitatea a făcut eforturi pentru a păstra neschimbat prețul gigacaloriei către populație. Fără acestea, timișorenii racordați încă la sistemul centralizat ar fi plătit facturi mai mari cu 35%. Totuși, conform edilului, există o limită pentru această subvenție. „Am făcut o promisiune cetățenilor că nu vom majora prețurile și am respectat-o (…) A crescut mult prețul la gaz, la cărbune, la energia electrică, la transport. Noi nu am mărit prețul la cetățean. Dacă ar fi fost să mergem în acord cu toate aceste majorări ale ingredientelor prețului agentului termic, cetățenii ar fi trebuit să plătească cu 35% mai mult. Nemajorând prețul, asta echivalează cu o reducere pe care am fi făcut-o, raportat la noile majorări. Nu pot să spun cât mai facem față, încă mai putem. Dar dacă prețul la gaz va ajunge să crească foarte mult, nu știm ce o să se întâmple. Nu exclud ca, la un moment dat, să nu mai facem față. Eu am spus că nu vom majora prețul și vom face tot posibilul să îl reducem, dacă se păstrează constant prețul la gaz. Asta nu mai ține de noi, cât va fi prețul gazului”, mai spune Robu.
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…