Categories: Ziaristu' de terasă

Foste „VIP”-uri parlamentare de Timis, lasate la vatra

Noii parlamentari, printre care şi cei aleşi în Timiş, sunt validaţi oficial, ajungând şi de jure aleşi ai neamului. Cei mai mulţi dintre parlamentarii de Timiş sunt „boboci”, PSD excelând la acest capitol, cinci din cei șase aleși fiind pentru prima dată în Parlament. În schimb, au fost lăsaţi la vatră, din varii motive, mai mulţi parlamentari cunoscuţi, având spate unul sau mai multe mandate. Unii au fost puşi pe locuri neeligibile, alţii nemaiprinzând nici măcar listele. Cine sunt aceşti foşti parlamentari de Timiş, în rândurile următoare.

În 2012, Matei Suciu era „steaua” în ascensiune a USL şi PSD, câştigând fără drept de apel colegiul pe care candida Vasile Blaga, pe atunci preşedinte al PDL. Marea vedetă a scrutinului din 2012 n-a mai prins acum loc eligibil, fiind trimis de pe lista de Senat a PSD pe locul V la Camera Deputaţilor. Şi asta, la solicitarea primarilor PSD din teritoriu, care l-au acuzat că nu i-a mai păsat de ei după ce s-a văzut cu sacii în căruţă. Totuşi ,Suciu mai speră că, prin unele scenarii, ar mai putea prinde un loc în Cameră. Unul dintre ele este Sorin Grindeanu premier, iar Călin Dobra întors la preşedinţia CJ Timiş.

Un alt nume puternic care nu se mai regăseşte pe lista actualilor parlamentari este Petru Ehegartner. În 2012 intra în Senat tot pe lista USL, dar din partea PNL. A intrat în conflict cu liderii filialei PNL Timiş, în speţă Nicolae Robu, după ce nu şi-a mai putut păstra funcţia de preşedinte al PNL Timişoara. La momentul prielnic al înfiinţării ALDE, a sărit imediat în tabăra lui Tăriceanu, numărându-se printre primii aleşi PNL care au făcut acest gest. A fost la început unul dintre cei mai vocali membri ai noului pratid, o perioadă fiind chiar purtător de cuvânt. A pierdut preşedinţia ALDE Timiş în urma unui conflict la nivel local cu Titi Stancu, acesta din urmă fiind sprijinit de Varujan Vosganian. Tăriceanu l-a părăsit pe Ehegartner care, în final, a prins totuşi locul I la Senat, din start neeligibil.

Tot pe lista USL, dar din partea UNPR, intra în Camera Deputaţilor în 2012 şi Ion Răducanu. A fost una din vocile puternice ale UNPR din Parlament, dar odată cu problemele lui Gabriel Oprea partidul s-a prăbuşit. Totuşi, Răducanu a devenit preşedinte interimar al PMP Timiş în urma fuziunii UNPR cu partidul lui Traian Băsescu. A primit şi locul I pe lista Camerei Deputaţilor, dar s-a retras chiar înainte de depunerea candidaturilor. Sau cel puţin aceasta este varianta lui Răducanu, existând şi zvonul c-a fost „retras” de Băsescu. Locul lui s-a dovedit în final eligibil, fiind prins pe ultima turnantă de Cornel Sămărtinean. În mod cert, cel mai norocos om al acestor alegeri, Sămărtinean a trecut în ultima clipă de pe locul VII la PNL pe prima poziţie a PMP. Cu această ocazie a rămas din nou cu buzele umflate Marius Dugulescu, cel care a avut un mandat de parlamentar în perioada 2008-2012. Locul II ocupat de Dugulescu n-a fost însă suficient.

Parlamentar din anul 2000, cu o pauză în mandatul 2008-2012, PSD-istul Petru Andea spune şi el adio parlamentului. La aceste alegeri, el a fost trecut pe un loc total neeligibil de colegii din PSD, aşa că e nevoit să rămână în Timişoara. Tot un loc neeligibil a prins şi Dorel Covaci, după două mandate de deputat, la fel ca şi colegul său de partid, Sorin Stragea, care de această dată n-a mai fost trecut nici pe listă. Cei doi s-au numărat printre cei 11 iniţiatori ai legii privind pensiile speciale pentru parlamentari. În urma acestei legi, cei doi vor primi o pensie specială de 3.200 de lei care se va adăuga pensiei normale.

Două mandate a reprezentat Timişul în Camera Deputaţilor şi liberalul ex-PDL Alin Popoviciu. De această dată n-a mai fost trecut pe lista PNL, antrenându-se în schimb pentru un portofoliu de secretar de stat promis de Nicolae Robu. N-a fost să fie nici asta, iar acum se confruntă cu probleme în partid. Fără Popoviciu, parlamentul va fi mai sărac, nemaifiind nimeni să-i continue iniţiative precum organizarea unui concurs de Miss Parlament sau legalizarea vrăjitoriei.

În fine, cel mai „colorat” parlamentar pe care l-a dat Timişul în ultimul mandat a fost senatorul Ioan Iovescu. Fostul tinichigiu a intrat nici el nu ştie cum în Senat pe lista PP-DD, partid care a dat parlamentului multe alte „specimene”. (Vă amintiţi de senatorul auto?) După implozia PP-DD, Iovescu s-a tot plimbat prin mai multe partide, c-a ajuns nici el să nu mai ştie din ce formaţiune face parte. A rămac celebru după ce i-a dus lui Gigi Becali în puşcărie o Biblie neoprotestantă, cult pe care Iovescu l-a îmbrăţişat în timpul mandatului.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

2 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

2 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

2 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

3 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

3 ore ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

3 ore ago