Categories: Primăria Timişoara

Fostele cinematografe ale Timisoarei ar putea reveni in urmatoarele 10 zile la primarie!

Primăria Timișoara a anunțat miercuri, 14 decembrie, RADEF că dorește să preia în administrare toate fostele cinematografe ale orașului. La finele lunii noiembrie, guvernul a emis o ordonananță de urgență care simplifică procedura și stabilește termene foarte scurte pentru predarea-primirea cinematografelor.

Pe 29 noiembrie a fost adoptată OUG nr. 91 / 2016, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul cinematografiei. Conform articolului II al acestui act normativ, „în situaţia sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic nepreluate conform prevederilor art. II din Legea nr. 328/2006 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, cu modificările şi completările ulterioare, preluarea acestora se poate face prin încheierea unui protocol între reprezentantul unităţii administrativ teritoriale şi reprezentantul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor «România-Film» în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în urma notificării adresate de către unitatea administrativ teritorială Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor «România-Film». Mai simplu, primăriile trebuie să notifice RADEF, care trebuie să le predea, fără alte comentarii, vechile cinematografe.

La Timișoara, municipalitatea încearcă de mai mulți ani să recupereze fostele cinema-uri. În prezent, doar Cinema Timiș mai este funcțional, restul devenind sedii de laboratoare, biserici neoprotestante sau altele asemenea. Pentru Cinema Studio, ajuns, prin metode neortodoxe, în proprietatea unei persoane fizice cu domiciliul într-o zonă de asistați social, Primăria Timișoara s-a luptat în instanță și, în aprilie 2016, a reușit să obțină revenirea clădirii în patrimoniul RADEF. Pe de altă parte, municipalitatea a dat în judecată RADEF pentru a recupera fostele cinematografe Timiș, Dacia, Arta, Victoria, Unirea, Freidorf, Fratelia și Grădina de Vară de la Arta. Procesul s-a judecat la Curtea de Apel Timișoara, municipalitatea a avut câștig de cauză, dar RADEF a făcut recurs. Ordonanța 91/2016 a fost publicată luni, 12 decembrie 2016, în Monitorul Oficial, iar primăria s-a mișcat foarte repede. „În vară am fost la Ministerul Culturii și i-am explicat ministrului situația de la Timișoara. Acum, după apariția acestei ordonanțe, lucrurile sunt mult mai simple. Miercuri, 14 decembrie 2016, am făcut o notificare către RADEF-ul local. Practic, RADEF local este obligat ca, în termen de 10 zile de la notificare, să ne predea aceste spații. În caz contrar, ni le va preda reprezentantul Ministerului Culturii”, a explicat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

47 de minute ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

5 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

6 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

6 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

7 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

7 ore ago