Turiștii care vor veni la Timișoara vor putea afla, chiar în timp ce se plimbă pe stradă, poveștile clădirilor pe lângă care trec. Totul, grației unei aplicații pe telefon, care va juca rolul unui „ghid” virtual. Este vorba despre un proiect de aproape 500.000 de euro, realizat pe bani europeni.
Proiectul muzeului virtual, depus de Primăria Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara și Asociația Cetățenilor „Muzeul Berii Djordje Vajfert” din Pancevo, Serbia, a trecut de evaluare și a fost propus pentru finanțare. Este vorba despre o sumă totală de 486.927 de euro, din care Primăria Timișoara primește 196.528 de euro, iar Politehnica, 105.000 de euro. Municipalitatea va trebui să contribuie cu 4.000 de euro din bugetul propriu. Proiectul presupune dezvoltarea unor aplicații pentru smartphone sau tabletă, astfel încât utilizatorii să poată afla istoria clădirilor pe care lângă care trec în plimbările lor. „Proiectul ITUR (Cultură şi turism transfrontalier în realitatea augmentată), în parteneriat cu Universitatea Politehnica din Timisoara şi o asociaţie din Pancevo-Serbia, a fost acceptat în vederea cofinanţării în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia 2014-2020. Obiectivul vizat este realizarea unui muzeu virtual al oraşului”, spun cei de la primărie.
Cei care vor trece pe la Infocentrul Turistic de pe strada Alba Iulia vor putea vedea model 3D al Cetății Timișoarei, pe care o vor putea studia și printr-o aplicație de realitate augmentată (n.r. AR). În plus, turiștii vor putea găsi toate informațiile de care au nevoie, chiar dacă infocentrul este închis. „Pe vitrinele Infocentrului Turistic va fi realizată o proiecţie cu toate informaţiile din Timişoara, cu touch screen şi în regim permanent, ceea ce înseamnă că pot fi accesate toate informațiile”, explică reprezentanții PMT. De asemenea, la infocentru va putea fi vizionat, cu ochelari speciali, un film aerian cu Timișoara.„Sistemul de realitate virtuală (The Virtual Reality System) le va da posibilitatea turiștilor să experimenteze în 3D un film realizat deasupra Timișoarei, transpus complet în realitatea virtuală”, după cum scrie în proiect. Aplicația se anunță spectaculoasă pentru iubitorii de istorie: datorită acesteia, pe obiectivele actuale vor fi suprapuse fotografii vechi, astfel încât să-ți poți da seama cum a arătat cândva acea clădire. Totul va fi gata în 18 luni de la data semnării contractului de finanțare.
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…