Categories: EconomicUltima ora

Muzeul in aer liber de pe A1: 15 km de autostrada, inchisi din cauza unor baliverne

E aproape cert: România va încheia anul 2016 cu zero kilometri noi de autostradă inaugurați. Sunt gata cei 15 km din autostrada A1 Lugoj – Deva, lotul 2, dar compania de drumuri invocă motive de natură juridică pentru o recepție parțială. Deputatul de Timiș Cătălin Drulă susține însă că sunt doar baliverne, pentru că lege există.

Aproximativ 15 km din autostradă A1 Lugoj – Deva, lotul 2, între nodurile Dumbrava și Margina, sunt asfaltați ca-n palmă, dar sunt șanse minime de deschidere a circulației în acest an. CNAIR invocă lipsa unui cadru legal pentru efectuarea unei recepții parțiale a tronsonului de drum finalizat. Acesta nu se poate face, susțin cei de la compania de drumuri, deoarece „dispozițiile legale, așa cum sunt prevăzute de Legea 10/1995, recent modificată și republicată în septembrie 2016, nu fac referire în mod expres la recepționarea parțiala, ci doar asupra unor lucrări prevăzute într-un contract”. Conform CNAIR, regulamentul de recepție aprobat prin HG 273/1994 nu a fost actualizat, astfel că „toate riscurile dării în funcțiune a unor părți din lucrare, fără a se respecta prevederile legale, vor fi preluate de companie”.

A1 Lugoj – Deva Lot 2
Lungime: 28,75 Km
Constructor: JV Salini Construttori SpA (Impregilo SpA) / Secol SpA
Valoare contract: 562.73 milioane lei
Termenul de finalizare contractual: mai 2016

Deputatul de Timiș Cătălin Drulă (USR), fost consilier pe infrastructură al premierului Dacian Cioloș, spune însă că lege există. Mai prost stăm, conform lui Drulă, cu bunăvoința. „Așa-sizele motive birocratice care blochează deschiderea sunt niște baliverne (…) Cheia problemei inventate de juriștii CNAIR (după alegeri) pare a fi dacă se poate sau nu să faci o «recepție parțială» a unor lucrări dintr-un contract (…) Răspunsul este de 22 de ani în legislație, în HG 273/1994 privind Regulamentul de recepție a construcțiilor, în Anexa 5 la definiția următoare: «Recepţia la terminarea lucrărilor – recepţia efectuată la terminarea completă a lucrărilor unui obiect sau unei părţi din construcţie, independentă, care poate fi utilizată separat». Deci iată – se poate recepționa și o parte din construcție, independentă, care poate fi utilizată separat – adică exact cazul nostru cu sectorul dintre Dumbrava și Margina. Restul sunt scorneli și invenții pentru a mai sabota un pic guvernul tehnocrat. Asta în timp ce autostrada terminată stă nefolosită și românii veniți de sărbători acasă s-au înghesuit pe drumul național paralel”, a scris, pe Facebook, Cătălin Drulă. Conform deputatului de Timiș, „suntem într-o situație absurdă. De altfel, noua lucrare de infrastructură a primit și o poreclă deja: «muzeul în aer liber»”.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

2 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

3 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

4 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

4 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

6 ore ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

7 ore ago