Timișoara nu stă pe loc și își pregătește cu pași mici, dar hotărâți, programul pentru Capitală Europeană a Culturii. De acum, există oficial un director artistic cu multă experiență. Chris Torch va coordona în următorii doi ani toate „mișcările” orașului de pe Bega în drumul său spre 2021.
Pe 16 septembrie 2016, Timișoara a fost anunțată oficial drept Capitală Europeană a Culturii în 2021, ca reprezentant al României. Odată depășită euforia momentului, trebuia făcut ceva și practic. Simona Neumann, directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală, a dezvăluit ce s-a întâmplat în ultimele trei luni. Astfel, oficial, programul Timișoara 2021 are, pentru următorii doi ani, un director artistic, în persoana lui Chris Torch. „Am împărțit etapa de implementare în două faze. Faza de start-up se va concentra foarte mult pe pregătirea resurselor necesare sectorului cultural și pe partea de atragere a unor parteneri europeni. Chris Torch are această experiență în ambele domenii. În plus a mai lucrat cu alte capitale culturale europene, a fost director de programe la Rijeka 2020, și ne-a ajutat astă-vară cu pregătirea programului nostru cultural. Nu e străin de ce vrem să face și vine deja cu o experiență internațională și europeană, care ne va ajuta să grăbim acest proces. Nu am vrut să avem timpi morți în această etapă inițială, nu am vrut să pierdem vremea”, explică Neumann.
Chris Torch este născut în America, dar trăiește în Suedia de patru decenii. Iniția actor și regizor de teatru, iar apoi a trecut la management cultural. Torch este fondator și Senior Associate al Intercult din Stockholm, o organizaţie de producție și resurse pentru artă şi cultură. Torch a fost directorul programului Rijeka 2020 – Capitală Culturală Europeană (Croația) în perioada 2015-2016 şi consultant artistic în dosarele câștigătoare ale titlului de Capitală Europeană a Culturii în cazul oraşelor Matera 2019 și Timișoara 2021. „Prima mea misiune și cea mai importantă este să dezvolt acest dosar (…) Programul TM2021 este o călătorie care ne va purta de la o stație la alta (…) Văd în Timișoara un oraș care, dacă riscă, are mari șanse să câștige, un oraș în care oamenii vor avea curajul să-și creeze propria viziune despre cum vor să trăiască. Cultura este, cred, unealta perfectă pentru așa ceva. Văd canalul Bega ca fiind mult mai integrat în oraș. Râul este foarte important și văd posibilități interesante de a folosi acest avantaj. Văd, de asemenea, un oraș care nu este seaparat de regiune, un oraș care are o lumină culturală care se răsfrânge asupra împrejurimilor. Separația urban – rural este un pericol pentru societatea noastră. Vreau și ca Europa să înțeleagă Timișoara, să nu uite că acesta este punctul din care a pornit Revoluția din 1989 într-un moment foarte important al Europei”, a declarat Torch.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…