Categories: Sănătate

Un milion de euro, pentru reluarea transplantului renal la Timisoara

Un milion de euro pentru modernizarea blocului operator de la Spitalul Județean, astfel încât la Timișoara să poată fi reluate transplanturile renale. Lucrările ar trebui să înceapă în 2017. Un chirurg american a vizitat Județeanul și, conform acestuia, sunt premise ca astfel de intervenții să fie făcute din nou în orașul de pe Bega.

Ultimul transplant renal a fost făcut la Timișoara în 2008. De atunci, în orașul de pe Bega s-au făcut numai prelevări de organe, rinichii fiind trimiși, pentru transplanturi, la Cluj Napoca sau București. Situația ar trebui să se schimbe, însă pentru asta e nevoie de săli de operație aduse la standardele actuale. Premisele sunt bune, spune dr. Marius Craina, directorul Spitalului Județean. „Un proces de mare anvergură pe care încercăm să-l pornim anul viitor este legat de modernizarea şi renovarea în continuare a blocului operator. În luna noiembrie a fost la noi un profesor de la universitatea din Dallas, care este coordonatorul Secţiei de Transplanturi. A vizitat spitalul şi am fost mândri şi suprinşi când a spus că sala de operaţie este pregătită pentru a asigura condiţii optime pentru transplant renal”, afirmă Craina. Centrul de transplant nu poate fi însă acreditat, pentru că sălile de operație nu sunt aduse la standardele actuale. Proiectul legat de reluarea transplantului renal la Timișoara a plecat la drum îm vara lui 2014, când, în urma unor discuţii purtate între reprezentanţii CJ Timiș și medicii de la secția de Urologie a SCJUT, s-a stabilit că este nevoie de o investiție masivă în blocul operator. Lucrurile au mers însă foarte greu. „Suntem în plină procedură de desfăşurare a licitaţiei, pot să spun că suntem pe ultima sută de metri. Estimăm că la început de 2017 se va finaliza, vom şti câştigătorul şi vom semna contractul de execuţie. Este un contract de peste un milion de euro, care prevede renovarea şi modernizarea completă a blocului operator, astfel încât să corespundă standardelor şi normelor pentru organizarea transplantului renal în Uniunea Europeană în anul 2017”, a mai declarat dr. Marius Craina. Când vor putea fi făcute din nou transplanturi renale la Timișoara nu se poate ști încă. Ar mai trebui spus că, în 1981, în orașul de pe Bega a fost făcut primul transplant de rinichi de la un donor cadavru din România.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

8 minute ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

2 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

3 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

13 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

14 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

17 ore ago