Categories: Sănătate

15 milioane de lei pentru Institutul Oncologic, de la Ministerul Sanatatii

Institutul Oncologic de pe Calea Torontalului, a cărui construcție și dotare sunt estimate să coste peste 511,6 milioane de lei, are filă separată de buget la Ministerul Sănătății. La Timișoara ar trebui să ajungă în acest an 15 milioane de lei, pentru demararea efectivă a șantierului.

În vara lui 2015, la propunerea Ministerului Sănătăţii, Consiliul interministerial de avizare lucrări publice de interes naţional şi locuinţe era de acord demararea lucrărilor de construcţie a Institutului Regional de Oncologie Timişoara. Institutul, a cărui înfiinţare a fost aprobată prin hotărâre de guvern din 2009, va fi amplasat pe o suprafaţă de 5,5 hectare, pe Calea Torontalului. În această zonă a demarat, în 1994, construirea unui spital municipal, proiectul fiind abandonat după ridicarea unei părţi din ziduri. Ministerul Sănătății anunța că valoarea construcţiei şi dotării institutului se ridică la peste 511,6 de milioane de lei, bani pe care MS intenţiona să-i obţină în cea mai mare parte din fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat şi din sponsorizări.

Studiile de prefezabilitate și fezabilitate pentru Institutul Regional de Oncologie Timişoara au fost realizate în 2012 și propuneau soluţii concrete de preluare a unei părţi din construcţia existentă şi dezvoltarea acesteia într-un obiectiv modern şi complex. Construcția era estimată să dureze trei ani, dar, practic, ea n-a început nici până acum. Vestea bună este că, anul acesta, la Timișoara ar trebui să ajungă bani pentru începerea efectivă a lucrărilor. Ministerul Sănătății are, în 2017, un buget de 7,7 miliarde de lei, iar Institutul Regional de Oncologie are filă separată, cu alocări financiare propuse pentru perioada 2017-2020. Pentru anul în curs, suma ar fi de 15 milioane de lei. În 2018 și 2019 ar fi vorba despre câte 170 de milioane, iar în 2020, de 156,5 milioane. În România, patologia oncologică este a doua cauză de mortalitate, după bolile cardiovasculare. Timişoara şi zona de vest a României au o rată a afecţiunilor oncologice peste media naţională. Bugetul va fi discutat cel mai probabil în ședința de guvern de miercuri, 25 ianuarie, iar apoi va merge la parlament pentru aprobare.

Construcţia existentă de pe Calea Torontalului a fost începută în anul 1994 cu destinaţia de spital clinic municipal. În prezent este nefinalizată, iar compartimentările realizate nu mai corespund cu actuala destinaţie a clădirii şi nici nu respectă cerinţele normativelor în vigoare. Situată pe Calea Torontalului, la km. 5, cuprinde un număr de patru clădiri compacte, organizate cu funcţiunile de bază pentru spaţii medicale specifice, cu regimuri de înălţime S+P+2E, S+P+4E, S+P+5E.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

2 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

2 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

4 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

4 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

5 ore ago

Descoperă noua tendință de shopping cu haine și accesorii de probă!

Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…

7 ore ago