Deși RADEF nu s-a grăbit să predea Primăriei Timișoara cinematografele din oraș, așa cum prevede o ordonanță de urgență din 2016, acum va trebui s-o facă! Regia de film a pierdut, la Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul cu municipalitatea și e obligată să renunțe la toate cele șapte cinematografe.
Primăria Timișoara a anunțat, la jumătatea lunii noiembrie, RADEF că vrea să preia în administrare toate fostele cinematografe ale orașului. Totul, pe baza OUG nr. 91 / 2016, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul cinematografiei. Conform acestui act normativ, „în situaţia sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic nepreluate conform prevederilor art. II din Legea nr. 328/2006 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, cu modificările şi completările ulterioare, preluarea acestora se poate face prin încheierea unui protocol între reprezentantul unităţii administrativ teritoriale şi reprezentantul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor «România-Film» în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în urma notificării adresate de către unitatea administrativ teritorială Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor «România-Film». Mai simplu, primăriile trebuie să notifice RADEF, care trebuie să le predea, fără alte comentarii, vechile cinematografe.
La Timișoara, municipalitatea încearcă de mai mulți ani să recupereze fostele cinematografe. Primăria Timișoara a dat în judecată RADEF pentru a recupera fostele cinematografe Timiș, Dacia, Arta, Victoria, Unirea, Freidorf, Fratelia și Grădina de Vară de la Arta. Procesul s-a judecat la Curtea de Apel Timișoara, municipalitatea a avut câștig de cauză, dar RADEF a făcut recurs. Acum, primarul Nicolae Robu anunță că procesul s-a finalizat. „În 20 ianuarie 2017, Înalta Curte a decis definitiv și irevocabil păstrarea sentinței Curții de Apel Timișoara prin care RADEF este obligată să predea Primăriei Timișoara cele 7 cinematografe, împreună, unde este cazul, cu grădinile de vară conexe, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti. În cazul în care RADEF refuză încheierea protocolului de predare primire, hotărârea instanţei va ţine loc de protocol de predare-primire”, spune edilul.
Care sunt cele 7 cinematografe
Există, de asemenea, cinematograful Studio, ajuns, prin metode neortodoxe, în proprietatea unei persoane fizice cu domiciliul într-o zonă de asistați social. Primăria Timișoara s-a luptat în instanță și pentru acest imobil și, în aprilie 2016, a reușit să obțină revenirea clădirii în patrimoniul RADEF. „Va trebui și el predat primăriei de către RADEF și sperăm ca asta să se întâmple fără un nou proces”, mai spune Robu.
În prezent, doar Cinema Timiș mai este funcțional, restul devenind sedii de laboratoare medicale, biserici neoprotestante sau, pur și simplu, ruine.
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…