Se întâmplă în România, la Timișoara! Sunt printre cei mai buni din lume în robotică, s-au calificat în finala unui concurs organizat de NASA, dar sunt aproape siguri că nu vor putea să-și arate valoarea. 6.400 de dolari îi despart pe patru elevi timișoreni de participarea la finalul competiției care va avea loc în SUA.
Echipa heRObotics, formată din patru elevi de la trei licee timișorene, a participat, în perioada septembrie – decembrie 2016, la concursul International Zero Robotics și au reușit să se califice în finală. Competiția este destinată se elevilor de liceu din America de Nord, Europa și Australia și are ca scop programarea roboților SPHERES – Sateliți experimentali, aflati la bordul Stației Spatiale Internaționale. Organizatori sunt NASA, în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenției Spațiale Europene și Institutul de Tehnologie din Massachusetts, faimosul MIT. România are șansa, în acest an, să fie reprezentată la acest concurs de patru elevi timișoreni. Fineas Silaghi (clasa a X-a, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”), Vlad Mihai Ciuleanu și David Candreanu (ambii elevi în clasa a X-a la Colegiul Național „C.D.Loga”) și Pavel Prodaniuc (clasa a X-a, Liceul Teoretic ”J.L.Calderon”, coordonați de prof. Gabriela-Nușa Cojocaru, de la „Carmen Sylva”, au reușit o performanță cu adevărat remarcabilă. Echipa timișoreană denumită heRObotics este a șasea din cele 14 finaliste ale Concursului International Zero Robotics. Atât elevii, cât și profesorul lor au fost invitați la finala concursului, care se are loc în SUA, însă, în acest moment, șansele ca ei să poată face deplasarea sunt minime. Ei nu dispun de banii necesari pentru această deplasare.
„Prin proiect este asigurat accesul în sediul MIT (Massachusetts Institute of Technology – n.r.), inclusiv în Laboratoarele Space, precum și prânzul în ziua evenimetului. Echipa trebuie să-și acopere însă costurile de transport, cazare și hrană pentru restul perioadei, precum și cheltuielile pentru obținerea vizei. Suma se ridică la aproximativ 6.400 dolari, în care intră transport România-SUA – 5.000 dolari; hrană – 600 dolari; cazare – 500 de dolari; transport local – 300 de dolari”, explică inspectorul școlar general Aura Danielescu. Inspectoratul Școlar Timiș încearcă să sensibilizeze comunitatea de afaceri locală, care să-i ajute pe acești tineri să-și ducă visul până la capăt. „Presupunând că vom identifica oameni de bine care să contribuie la pregătirea și perfecționarea tinerilor supradotați, ambasadori ai României la nivel mondial, ne vom intensifica eforturile în identificarea sponsorilor locali și nu numai”, mai spune Danielescu.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…
De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…
Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…
Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…
Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…