Bloc cu 10 etaje langa primarie? Vechiul liceu de arte plastice, tot mai aproape de demolare

Terenul pe care se află Liceul de Arte Plastice și sediul în care funcționează Inspectoratul Școlar Județean ar fi fost vândut, iar noul proprietar dă semne că vrea să se apuce de treabă. O primă intenție de elaborare a unui PUZ stârnește deja reacții, dar primarul Nicolae Robu spune că ar fi cazul să se renunțe la „clișee”.

Conform celor de la Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei, Vlad Gaivoronschi, presedinte al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, și Ioan Andreescu, decan al Facultății de Arhitectură a Politehnicii, au propus o intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru „construire clădire cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor financiar-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat” pe Bd. Mihai Eminescu nr. 2 – Bd. C. D. Loga nr. 3. Este vorba, de fapt, despre fostul liceul de arte plastice, ansamblu aparținând Fundației Caritatea. „Cei doi grei ai arhitecturii timisorene propun, în trei variante, tot atâtea moduri de demolare a acestor clădiri: «Clădirile Liceului Israelit (Liceul de Artă) şi Internatul (Inspectoratul Școlar Timis) sunt modeste din punct de vedere al vechimii, reprezentativităţii clădirilor, tradiţiei unităţii de învăţămant, importanţei plasticii arhitecturale şi îndeosebi a semnificaţiei de reper urban”, spun cei de la ACSPT. Practic, conform propunerii, în locul fostului liceu va apărea un complex modern de clădiri, care, în partea dinspre primărie, ar urma să includă un bloc cu 10 etaje.

Primarul Nicolae Robu nu vede nici problemă într-o astfel de schimbare radicală a imaginii zonei și crede că e cazul să se renunțe la clișee. „Este o idee foarte bună. Nu contează că este un bloc de zece etaje lângă primărie. În toată lumea este așa, doar la noi sunt niște clișee care nu au nicio legătură cu normele de urbanism. Să ne uităm în Paris, în Viena sau New York. Cea mai veche catedrală din New York este «străjuită» de doi zgârie-nori din sticlă. Totul poate fi făcut, dacă arhitecții sunt buni. Acest proiect, de fapt această viziune, aparține unor arhitecți foarte valoroși”, a declarat, pentru deBanat.ro, edilul. Conform acestuia, Fundația „Caritas” a vândut terenul, iar noul proprietar vrea să-l valorifice terenul. Totuși, Nicolae Robu spune că e doar „o viziune a ceea ce s-ar putea face acolo”. „Eu aș agrea-o. Are și verdeață, are și parcare subterană, păstrează un colț dedicat Grupului Sigma, păstrează un colț care va fi in memoriam pentru liceul evreiesc… Va fi un hotel și vor fi și birouri, nu știu toate detaliile”, a mai afirmat primarul. Robu promite însă că va fi organizată o dezbatere publică pe această temă.

În toamna lui 2014, Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană de Cultură, a acceptat studiul istoric depus de Fundația Caritatea, astfel că atât fostul liceu de arte plastice, cât și actualul sediu al Inspectoratului Școlar Județean Timiș pot fi demolate, iar suprafeţele de teren pot fi dezmembrate.

Interesant este însă că, între timp, a apărut o reacție oficială a Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș. Acesta „își manifestă dezaprobarea în ceea ce privește neexercitarea dreptului de preemțiune de Primăria Municipiului Timișoara referitor la terenul pe care se află Liceul de Artă și Inspectoratul Județean, precum și asupra contractului de parteneriat dintre aceasta și Fundația Caritatea, prin care se promit anumiți indici, ignorându-se astfel toate forurile de specialitate (…) Dorim să reiterăm și să întărim poziția exprimată publicprin comunicate de presă în perioada 2014-2015: «Interesul public nu justifică implicarea activă a PMT în declasarea unui monument istoric, acest act fiind unul lipsit de viziune de planificare şi de cunoaştere a propriilor strategii şi a spiritului Timişoarei»”, se precizează în acest comunicat. OAR Timiș recomandă, de asemenea, „organizarea de dezbateri publice deschise și constructive cu scopul de a identifica si clarifica interesul public intrinsec fiecăruia dintre aceste proiecte”.

Citește și: Nu mai e cale de intors: Liceul de Arte Plastice va fi demolat!

Citește și: Robu: Exclus sa se faca supermarket peste drum de primarie!

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

O oră ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago