Categories: SocialUltima ora

E sigur 100%: Pentru Liceul de Arte Plastice nu s-a cerut inca aviz de demolare

Nu se pune de-o demolare în centrul Timișoarei. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș e cât se poate de categorică: imobilele de pe Bd. Mihai Eminescu nr. 2 și Bd. CD Loga nr. 3 rămân în picioare, cel puțin în perioada următoare. Primăria le-ar fi putut cumpăra, acum patru luni, cu 5 milioane de euro.

Încă nu există pericolul ca fostul liceu de arte plastice și clădirea în care funcționează Inspectoratul Școlar Timiș să dispară. Clarifică situația Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, conform căreia au început doar demersurile pentru obținerea unui aviz de oportunitate. Acesta este primul pas. „Demararea unei intervenții pe un amplasament se realizează în baza unui Aviz de oportunitate pentru Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ca etapă preliminară de proiectare. Acest document este, conform legii, supus dezbaterii publice. La Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 12, la solicitarea proprietarului a fost prezentat, spre consultare, PUZ în vederea obținerii avizului de oportunitate. În urma acestui demers a fost emisă o comunicare prin care s-au cerut variante suplimentare de abordare a intervenției”, spun cei de la DJC. La Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 12 a avut loc, de asemenea, o întâlnire de consultare privind volumetria unui nou obiect arhitectural în această zonă, concluzia fiind că e nevoie de variante care să integreze parte din clădirile aflate în acest perimetru.

„Până în prezent, la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș nu a fost depusă nici o documentație în vederea emiterii unui aviz de specialitate pentru demolarea clădirilor existente pe acest amplasament”, mai precizează reprezentanții DJC. Ei îl contrazic – e adevărat că după aproximativ opt luni – pe primarul Nicolae Robu, care spunea, în iunie 2015, că „am dat aprobare pentru certificatul de urbanism în acest sens (pentru demolare – n.r.). Eu m-am declarat de la început absolut de acord cu demolarea acestei clădiri care nu a fost niciodată monument, arată foarte rău”. „Avizul Ministerului Culturii este, de fapt, avizul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, emis în 2014, aviz pentru studiul istoric, document prin care nu se avizează explicit demolarea clădirilor de pe ansamblul Liceului de Artă (…) concluziile studiului istoric nu conduc la «declasificarea clădirilor de pe amplasament», termen incorect utilizat în protocolul întocmit între primărie și proprietar – terenul fiind acela care rămâne în continuare în ansamblul cuprins în Lista Monumentelor Istorice 2010 (republicată în 2015, – cod 65, poziția TM-II-a-B-06100, Ansamblul urban II)”. În octombrie 2016, CL Timișoara a decis să nu-și exercite dreptul de preemțiune asupra celor două imobile pentru care Fundația Caritatea cerea 5 milioane de euro. Între timp, fundația a vândut întregul ansamblu.

În ultima săptămână au apărut informații conform cărora aici ar urma să fie construită „o clădire cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor financiar-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat”. Era vorba inclusiv de un bloc cu 10 etaje. Arhitecții au anunțat că retrag proiectul, pentru care fusese propusă deja o intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal. „Clădirile Liceului Israelit (Liceul de Artă) şi Internatul (Inspectoratul Școlar Timis) sunt modeste din punct de vedere al vechimii, reprezentativităţii clădirilor, tradiţiei unităţii de învăţămant, importanţei plasticii arhitecturale şi îndeosebi a semnificaţiei de reper urban”, se menționa în proiect.

Citește și: Bloc cu 10 etaje langa primarie? Vechiul liceu de arte plastice, tot mai aproape de demolare

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Jurnal de campanie (13). S-a mai spart o conspiraţie. Cristopher Cîrpaci chema clanurile alături de Nicolae Robu încă din urmă cu doi ani

Eliberarea străzii Cezar, dar mai ales îndemnul lui Cristopher Cîrpaci adresat coetnicilor săi pentru a-l…

2 ore ago

Noul catalog Enjoy Life a ajuns la Iulius Town Timișoara!/Foto

Pentru cei care se bucură de zilele de primăvară și vor să întâmpine vara cu…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 17 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 17.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Alfred Simonis și-a lansat candidatura la șefia consiliului județean în cadrul unui show electoral la sala Constantin Jude

Așa cum ”partenerul” său de alianță, Nicolae Robu, a avut parte de o lansare grandioasă…

12 ore ago

Debut excelent pentru CSU Politehnica la naţionalele de floretă

Politehnica Timișoara a câștigat două medalii joi, 16 mai, în prima zi a Campionatuliu Național…

18 ore ago

Specialiștii IFC au venit din nou la Timișoara. Caută cea mai bună soluție pentru un viitor spital municipal/FOTO

Cu doar aproximativ două săptămâni înainte de termenul de predare al studiului de prefezabilitate pentru…

19 ore ago