Categories: Klaus Vaterland

Timisoreni, tineti minte aceste nume: Grindeanu, Dogariu, Diaconu, Simonis, Pau, Gavrilita, Suciu

După „Noaptea Tâlharilor”, petrecută în ședința guvernului de marți, încerc să găsesc o fărâmă de normalitate în acest Partid Social Democrat. Dacă ar fi cu adevărat partid într-un sistem democratic, păi atunci m-aș fi așteptat ca la anumite niveluri în structura centrală sau teritorială, chiar la simpli membri de partid, să existe o dinamică. Poate nu chiar din prima zi, din a doua. Perplexitatea de după lovitura dată de PSD democrației a cuprins mai degrabă grupurile ieșite în stradă, informate asupra fenomenului, chiar dacă acestea aveau toate datele că inevitabilul se va produce odată și-odată. Poate că din spirit de echipă, activul de partid de la baza piramidei organizatorice PSD, alegătorii chiar, nu ar fi dat imediat satisfacție taberei adverse, recunoscând în afara forului interior că măsura luată marți seara de „Guvernul Grindeanu” este o mizerie. Însă într-o țară normală, într-o societate normală, într-un partid normal și viu, așezat pe principii libere și corecte, o reacție nu s-ar fi lăsat prea mult așteptată. Există mici semnale în țară, dar în Timiș, obloanele sunt trase peste tot, geamuri sau minți.

Am multe cunoștințe în PSD-ul de pe la noi, despre unii pot spune că îmi sunt amici. Apoi, din rolul de ziarist, am interacționat cu mulți lideri locali PSD, mai tineri sau mai vechi, ce păreau aproape umani, dacă lăsai deoparte limbajul de lemn al comunicării de partid și vorbeai de-ale vieții. Așa am ajuns să-mi exprim părerea despre unii tineri ai PSD Timiș că sunt altfel decât imaginea standard a pedeseristului, individul rinocerizat și cu un apetit ipocrit pentru democrație. Dădeam și câteva exemple de pesediști timișeni aparent mai luminați, așa cum se vedeau lucrurile cândva: Sorin Grindeanu, Eugen Dogariu, Alfred Simonis și nu numai, ca să mă opresc doar la cei tineri și împliniți deja politic. Unul, doar unul ar fi trebuit să mă surprindă ca apoi, liniștit, să concluzionez că acest partid e viu, trăiește și pe viitor clasa politică ar avea resurse.

Din păcate, Sorin Grindeanu a dezamăgit. Nu, nu l-a dezamăgit pe Liviu Dragnea, nu a dezamăgit-o pe Olguța Vasilescu, nici pe Tăriceanu, nu a dezamăgit activul de partid citat la DNA, dar a dezamăgit acolo unde ar trebui să conteze mai mult: acasă. Privind dintr-o zonă neutră, Sorin Grindeanu nu mai are cum să rămână în istorie altfel decât coada de topor cu care Liviu Dragnea a dat ceasul cu aproape trei decenii înapoi. Despre ceilalți nu mă pronunț atâta vreme cât probabilitatea le mai acordă un procent minor de a dovedi că în PSD mai există urmă de demnitate, luat individual. Oricât de mult rău ar face, la un moment dat, ordonanța de modificare a codului penal, oricâți hoți din PSD ar scăpa de dosarele penale, tot mai este loc în Parlament de puțin orgoliu și demnitate. Sau poate că nu.

Eugen Dogariu, Adrian Diaconu, Alfred Simonis, Adrian Pau, Bianca Gavriliță și Matei Suciu sunt cei șase parlamentari de Timiș care vor fi solicitați în plen să voteze „pentru” sau „împotrivă”. Aceștia pot repara la un moment dat ceea ce colegii lor de partid au făcut la lumina lanternelor și cu cagulele pe cap. E vorba ca legislația să revină la momentul de dinainte de ordonanța de modificare a codurilor penale, cu efectele deja știute, de ștergere a dosarelor pe rol sau în lucru. E vorba de cel mai mic mare rău făcut de acest partid. Am ajuns în situația să considerăm că aceasta ar fi varianta optimistă, dacă ordonanța își face efectele în câteva zile. Dar pentru asta Dogariu, Diaconu, Simonis, Pau, Gavriliță, Suciu ar trebui să aibă acest curaj, să-și dorească acest lucru de-o minimă demnitate, dar în primul rând să conștientizeze că ceea ce s-a făcut e rău pentru țară. Poate că nu de la toți cei șase poți cere așa ceva, dar mă întreb cum se simt acești oameni mânjiți de complicitatea cu cei care au făcut posibilă „Noaptea Tâlharilor”.

Nu trebuie să fii psiholog și nici psihiatru ca să observi că un pesedist poate refuza un astfel de gest de onoare doar din două motive. Ori sunt ca ei, gândesc ca ei din interes sau comoditate și le convine ce se întâmplă, ori chiar nu pricep ce se întâmplă. Oare e chiar așa de convenabil ca lumea să te facă hoț la grămadă cu toți borfașii din conducerea centrală? Chiar niciun om politic al PSD-ului în Timiș nu are demnitatea să se delimiteze de mizeriile lui Dragnea și manivela sa din Timișoara? Chiar nimeni nu-și simte coloana vertebrală, nimeni nu vrea să trăiască demn sau toți vor să se alăture în istorie lui Sorin Grindeanu?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Intervenţie de suflet a salvatorilor din Buziaş

După-amiază însorită, dar cu peripeții la o fermă de vaci din apropierea orașului Buziaș: o…

6 ore ago

Aproape o mie de locuri de muncă oferite la Bursa Locurilor de Muncă. Peste 600 de persoane au fost selectate pentru angajare

La Timișoara a avut loc, marți, o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă. Interesul…

10 ore ago

Avem și în acest an Noaptea Muzeelor, de această dată sub auspiciile protestelor salariale de la MNaB

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, participă și în acest an la…

14 ore ago

Lucrările pe Calea Stan Vidrighin intră în etapa finală/FOTO

Constructorul care se ocupă de reabilitarea Căii Stan Vidrighin intră în etapa finală a lucrărilor.…

14 ore ago

Un motociclist a fost accidentat în zona Sălii „Olimpia”

După accidentul de dimineaţă din apropierea Centurii de Sud, unde un muncitor a fost izbit…

14 ore ago