Categories: Primăria Timişoara

Tramvaiul 7 nu ajunge prea curand la mall. Inca o eroare de interpretare la Primaria Timisoara

Modificarea traseului tramvaiului 7, astfel încât acesta să ajungă la mallul din Calea Șagului, este încă departe de a deveni realitate. Primăria trebuie să facă un proiect de reamenajare a întregii zone, cu soluții clare de îmbunătățire a calității aerului, care să aibă și certificat de urbanism. Abia atunci Ministerul Mediului va fi de acord cu mutarea stației de filtrare a aerului.

Lucrările de reamenajare a Căii Șagului, pe porțiunea dintre str. Ana Ipătescu și pasajul CF, au început în august 2015. Întâi a fost amenajat sensul giratoriu către viitorul mall, iar apoi s-a trecut la devierea liniei 7 tramvaie. Aceasta va face o „buclă” de pe traseul actual, de pe str. Ana Ipătescu, și va ajunge în zona centrului comercial. Investiția a fost plătită de investitorul sud-african de la mall, a fost repede finalizată, dar tramvaiul nu circulă încă. Asta, pentru că stația de monitorizare a aerului este tot pe mijocul drumului și nici nu va fi mutată în viitorul foarte apropiat. De la bun început nu au existat toate actele necesare și până acum n-a fost obținut decât avizul de la Marele Stat Major al Armatei.

Cel de la Ministerul Mediului este însă mult mai complicat de obținut, deși, în urmă cu câteva săptămâni, primarul Nicolae Robu spunea că lucrurile s-au rezolvat. „Am văzut că, de fapt, Ministerul Mediului a cerut să facem dovada că avem un proiect de anvergură mai mare cu impact asupra mediului în toată acea zonă. Abia când vom face această dovadă vom putea să obținem avizul. Noi avem, de fapt, idei să facem asta, dar nu avem un proiect deja aprobat (…) O să refacem asfaltul astfel încât să se circule mai bine până la granița municipiului, vom amenaja piste de biciclete și alei pietonale pentru cei care vor să meargă la plimbare sau să meargă în comunele vecine din zonă, ca pietoni”, afirmă acum edilul. Primul pas pentru un astfel de proiect este asigurarea sursei de finanțare pentru realizarea lui. „Când vom avea buget, putem spune că avem un angajament că facem toate aceste lucruri. Deocamdată putem spune că avem în minte să facem așa ceva, dar Agenția de Mediu nu se mulțumește cu atât. Când vom avea bugetul, se va vedea că e o treabă serioasă și, din acel moment, mă aștept să primim aprobarea pentru mutarea efectivă. Nu trebuie să implementăm proiectul, trebuie doar să-l facem (…) Trebuie să avem un proiect pentru care să avem alocați bani”, explică Robu.

De ce nu s-a făcut asta până acum? Simplu: pentru că, la fel ca în alte cazuri, angajații primăriei au fost pe altă planetă. „Acest lucru nu s-a știut până acum. Au fost interpretări diferite ale avizului favorabil de la Ministerul Mediului. Cei din primărie au înțeles că ceea ce facem noi acolo este suficient, Agenția de Mediu a interpretat altfel. Și trebuie să recunosc că are dreptate Agenția de Mediu. Este scris clar că trebuie un proiect mai amplu. Trebuie să fim corecți”, admite Nicolae Robu. Totuși, nu va fi nevoie numai de banii alocați proiectului, ci chiar de proiectul propriu-zis, însoțit de certificatul de urbanism aferent. Asta spun cei de la Agenția de Mediu Timiș, conform cărora relocarea stației de măsurare a aerului este acceptată de UE doar ca parte a unui proiect amplu de dezvoltare urbană, care să ducă la îmbunătățirea calității aerului în zona respectivă. Altfel spus, va mai curge ceva apă pe Bega până să ajungă tramvaiul 7 la mall.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago