Categories: Politicieni

Ambrozia, lege cu repetitie, dar degeaba: un deputat de Timis vrea ce a vrut alt deputat de Timis

Înghesuială pe lupta antiambrozie! În legislatura trecută, a fost depus la parlament un proiect cu măsuri pentru stârpirea plantei şi sancțiuni severe, semnat inclusiv de un deputat de Timiș. Acesta n-a devenit încă lege, dar un alt deputat de Timiș vrea acum un proiect similar.

În septembrie 2016, un deputat PNL de Bihor a depus în parlament un proiect de lege cu măsuri pentru stârpirea ambroziei şi sancțiuni severe pentru cei care nu respectă legea. Actul prevedea că proprietarii sau deţinătorii de terenuri vor fi obligaţi cel puţin o dată pe an la lucrări de întreţinere a lor, în caz contrar fiind pasibili la sancţiuni pornind de la avertisment scris cu termen de conformare care, dacă nu e respectat, va fi urmat de sancțiune. Amenzile propuse erau de la 200 la 1.000 lei, pentru persoane fizice, respectiv de la 1.000 la 5.000 lei, pentru persoane juridice. Prin același proiect de lege, Ministerul Mediului urma să fie obligat să desfăşoare anual campanii de informare şi conştientizare. Propunerea legislativă, care n-a ajuns încă să fie lege, a fost semnată și de deputatul de Timiș Adrian Diaconu (PSD).

Un alt deputat de Timiș vrea să propună acum, din nou, un proiect de lege care să prevadă același lucru. Marian Cucșa susține că este în discuții avansate cu colegii din grupul parlamentar pentru o lege care să oblige proprietarii de terenuri și autoritățile locale să stârpească ambrozia. „Suntem în luna martie, când dă firul ierbii, inclusiv răsare ambrozia. Văd că autorităţile locale nu iau nicio măsură şi o să ne trezim în august-septembrie, când e în maturitate şi înflorită, că nu mai avem ce să facem. Sunt în discuţii avansate cu colegi din grupul parlamentar ALDE pentru a găsi un cadru legislativ prin care să obligăm autorităţile locale şi proprietarii de terenuri, să scape de această buruiană păcătoasă. La noi în ţară există şi o problemă de aplicare a legilor, deci nu este suficient să facem un cadru legislativ care să oblige proprietarii să taie ambrozia, poate ar fi necesar să găsim un organism care să vegheze asupra aplicării legii (…) Cât mai repede voi avea o variantă finală pentru acest proiect de lege pentru a veni în sprijinul celor care suferă de alergii”, a spus Marian Cucșa.

Altfel, până în luna septembrie a anului trecut, Poliția Locală a dat amenzi de aproape 20.000 de euro „în cazul proprietarilor de terenuri neîntreținute din Timișoara, unde s-a constatat neîngrijirea, necosirea vegetației și prezența plantei alergene ambrozie”. Tot în primele nouă luni ale anului trecut, comisarii Gărzii de Mediu Timiș au făcut peste 700 de controale care au vizat praful, zgomotele, mirosurile și pârloagele pe care crește nestingherită ambrozia. Suma colectată din amenzi: 740.200 de lei.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

7 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

11 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

14 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

14 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

16 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

16 ore ago