Ortodocşii şi catolicii sărbătoresc sâmbătă Buna Vestire, ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte un fiu. Este ziua în care se acordă prima dezlegare la pește din postul Paștelui. De Blagoveștenie nu e voie să te cerți cu nimeni.
Arhanghelul Gavriil i s-a arătat Maicii Domnului pentru prima dată pe când aceasta avea 12 ani. Camera în care ea se ruga a fost scăldată de o lumină puternică şi un glas a răsunat în încăpere: „Tu vei naşte pe fiul Meu”. Doi ani mai târziu, potrivit Legii Vechi, Maria ar fi trebuit să se întoarcă acasă de la templul din Nazaret, însă părinții ei muriseră. Potrivit tradiţiei, după plecarea din Templu, arhiereii sfântului lăcaş erau îndrumătorii Mariei. Aceştia i-au spus că trebuie să se căsătorească, iar Fecioara Maria le-a amintit că ea a fost dăruită lui Dumnezeu de părinţi. Pentru a afla cine va avea grijă de Maria, preotul Zaharia a chemat la Templul Sfânt 12 bărbaţi cuvioşi, printre care se număra şi Iosif le-a dat câte un toiag şi le-a spus: „Al cui toiag va înverzi până mâine, acela va avea grijă de Fecioara Maria”. Toiegele au fost lăsate în altar și, în ziua următoare, toată lumea a văzut că toiagul lui Iosif înverzise. Minunea i-a făcut pe arhiereii templului s-o logodească pe Fecioara Maria cu Iosif. După Legea Veche, logodna dura aproape un an. Maria şi-a petrecut timpul în post şi rugăciune, iar Dumnezeu l-a trimis din nou pe Arhanghelul Gavriil. Acesta i-a spus „Nu te teme, Maria, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi numele lui va fi Iisus”.
Buna Vestire, celebrată în fiecare an pe 25 martie, trebuie întâmpinată cu veselie și bani în buzunare. Conform tradiției, femeile fac un foc mare în curtea casei şi pun pe pragul uşii pâine, sare şi apă, ca să se încălzească, să bea şi să mănânce îngerii. Este mare păcat ca în această zi gospodinele să spele rufe, să ţeasă la război, iar gospodarii să lucreze la câmp. În popor se spune că de Blagoveștenie se dezleagă limba cucului, ceea ce înseamnă că a venit primăvara. Printre datinile care se păstrează în zilele noastre este și aceea de a avea bani, în special monede, în buzunare. Nu se iese din casă cu stomacul gol și nu trebuie să se simtă senzaţia de foame. Nu se pun ouă sub cloșcă și, tot în această zi, apicultorii scot stupii afară, dar şi vitele din grajduri şi le lasă să stea la soare, fără să poarte jug, pentru ca ele să fie sănătoase tot anul. Sărbătoarea Bunei Vestiri trebuie petrecută în bună înţelegere cu cei din jurul nostru. Cine se ceartă pe 25 martie va avea necazuri tot anul. De Blagoveştenie este bine să mâncăm pește, pentru a fi sprinteni şi sănătoşi.
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…