Cine împarte parte-și face. În filiala Timiș a PNL se fac pregătiri pentru alegerile de președinte, programate pe 22 aprilie. S-au stabilit criteriile pe baza cărora vor fi nominalizați delegații, iar localități cu primar PSD ajung să trimită la alegeri mai mulți delegați, conform normei de reprezentare, decât orașe cu primar PNL!
Scrutinul pentru președinte al PNL Timiș, precedat de alegeri în toate structurile filialei, va avea loc pe 22 aprilie. Se fac pregătiri, pentru această funcție fiind înscriși, până acum, liderul interimar Nicolae Robu și Alin Nica, primarul din Dudeștii Noi. În ultimul BPJ s-au votat criteriile pe baza cărora vor fi trimiși la alegeri delegații. „Vom lua în seamă, cu pondere de câte 50%, numărul de voturi obținut de fiecare organizație raportat la totalul voturilor filialei noastre pentru CJ, respectiv numărul de voturi obținut pentru parlament”, a explicat Robu. Filiala Timiș a decis să calculeze așa în ciuda unei decizii votate, pe 20 martie, de BPN, care propune un alt algoritm. „Se recomandă ca norma de reprezentare stabilită de BPJ, pentru desfășurarea alegerilor la nivel județean, să fie calculată având în vedere 50% numărul de voturi obținut la ultimele două scrutinuri (locale și parlamentare) în circumscripția electorală a fiecărei organizații și 50% rezultate electorale exprimate procentual la ultimele două scrutinuri (locale și parlamentare) în circumscripția electorală a fiecărei organizații”, scrie în decizia cu numărul 14 a BPN al PNL.
Conform unui centralizator ajuns în posesia deBanat.ro, ar fi în total 257 delegați, din care 102 vor fi de la Timișoara. Orașele Buziaș, Făget, Gătaia și Jimbolia ar urma să trimită câte 4, Sânnicolau Mare va avea 8, Deta – 3 și Ciacova – 2. Recașul, singurul oraș din Timiș cu primar PSD, o localitate unde PNL abia a trecut de 19 procente la voturile pentru Senat, iar la locale, pentru CJ, a făcut puțin peste 9%, va trimite tot 3 delegați, din care… unul bonus! Comparativ, la Ciacova, PNL a avut 32,18% din voturi la Camera Deputaților, respectiv 32,15% la Senat, iar pentru CJ a făcut 32,86%. Deta a avut 28,92 procente la camera inferioară și 33,28% la Senat, respectiv 49,84% la CJ. Municipiul Lugoj, unde primarul este PSD, va avea 12 delegați, din care unul bonus. În iunie 2016, la votul pentru CJ, PNL a făcut aici doar 18.93%.
Un alt exemplu este cel al Gottlobului, unde PNL a făcut, anul trecut, 53,47% la Camera Deputaților, 55,38% la Senat și 77% la CJ, dar va avea un singur delegat din norma de reprezentare. La locale, liberalul Gheorghe Nastor a fost singurul candidat la primărie. De cealaltă parte, Girocul, unde primar este eternul Ionel Toma (PSD), va avea, la alegerile din PNL, 5 delegați, din care unul bonus! La parlamentare, liberalii au făcut aici 28,66% la deputați și 29,92% la senat! La CJ, procentajul a fost de puțin peste 23%. Evident că, la niște criterii care se referă strict la numărul de voturi, Girocul este mult în fața Gottlobului. Câte 3 delegați, toți bonus, au primit și localitățile Pietroasa și Valcani, ambele cu primari PSD. Câte voturi au adus acestea pentru PNL? Pietroasa a avut 67 la locale și 137 la parlamentare, iar Valcaniul a avut 33 la locale și 81 la parlamentare! În procente, Pietroasa a reușit, la Senat, să adune 27% pentru liberali, iar la locale, pentru CJ, abia a trecut de 10%! Altfel spus, localități unde PNL nu a avut nicio șansă ajung să fie mai bine reprezentate la alegerile interne decât comune cu primari liberali în funcție. Ca un exemplu, Dudeștii Vechi are 2. În iunie 2016, liberalul Bono Cucalan a reușit să câștige primăria, în fața lui Gheorghe Nacov (UBB), care avusese trei mandate anterioare.
Cum s-a stabilit numărul de delegați prin norma de reprezentare explică Nicolae Robu. „Hai să spunem că avem 100 membri de drept. Statutul ne obligă să avem cel puțin 130, pe lângă ei, care vor fi aleși”, a spus acesta. Președintele interimar are acum, conform propriilor declarații, o altă problemă. „Sunt foarte mulțumit de echipa împreună cu care ne propunem să conducem filiala Timiș a PNL. O s-o fac cunoscută, dar trebuie să fac o mică selecție. Din păcate, sunt prea mulți”, a declarat acesta. Robu continuă să susțină că este, fără doar și poate, un om de echipă. „Unii s-au străduit și se tot străduiesc să-mi creeze o imagine așa, de persoană tentată spre autocrație, chiar spre dictatură. Este o prostie fără seamăn, nu are nicio legătură cu persoana mea. Lumea mă cunoaște foarte bine și se va vedea și la aceste alegeri ce-o să se întâmple. Se va vedea după rezultatul care se va obține. Eu sunt om de echipă, am cam condus echipe de pe când eram copil”, a conchis președintele interimar al PNL Timiș. Mai trebuie spus că acestor delegați din norma de reprezentare li se adaugă delegații de drept – primari, viceprimari, consilieri județeni, parlamentari etc. – al căror număr este de aproximativ 180.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…