Pentru al doilea an consecutiv, la înscrierile în clasele pregătitoare de la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” apar mari probleme. De această dată au fost 135 de cereri de înscriere pentru cele 75 de locuri existente la această şcoală considerată de elită în Timişoara. Părinţii care au vrut să-şi trimită copiii aici sunt revoltaţi, spun că s-au aplicat criterii de selecţie necorespunzătoare, cele existente aplicate greşit, iar unele ar fi fost modificate pe parcurs. De asemenea, la punctaj egal selecţia copiilor s-a făcut pe criterii necunoscute.
În urmă cu un an, Liceul Pedagogic Timişoara şi Inspectoratul Şcolar Judeţean fuseseră amendate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării după ce mai mulţi părinţi reclamaseră aplicarea unor criterii de admitere discriminatorii pentru accesul în clasa pregătitoare. Nu ar fi exclus ca şi anul acesta situaţia să se repete. Din nou, părinţii care îşi vor odraslele înscrise la Liceul Carmen Sylva sunt supăraţi pentru criteriile aplicate la stabilirea punctajului în funcţie de care se stabileşte lista elevilor admişi la această şcoală de elită. Până la o eventuală reclamaţie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, cei nemulţumiţi s-au adresat Inspectoratului Şcolar Judeţean cu o solicitare, iar instituţia a decis să trimită la acest liceu o comisie care să reanalizeze documentaţia şi dosarele de înscriere.
Sâmbătă, o serie de părinţi ar fi fost sunaţi de la secretariatul liceului şi au fost informaţi, neoficial, că dosarul depus de aceştia a fost reanalizat, iar copilul a fost admis, în timp ce alţii au fost anunţaţi că dosarul ar fi fost respins. Desigur, informaţia este una neoficială, urmând ca liste noi să fie publicate cel mai devreme luni, 27 martie.
Unul dintre criteriile avute în vedere la stabilirea ocupării locurilor, stabilit de liceu, este cel deja celebru, al stabilirii prin intermediul Google Maps a distanţei dintre şcoală şi… locul de muncă al părinţilor, nu al domiciliului acestora, cum este la alte şcoli. De asemenea, unii părinţi spun că criteriile de admitere s-ar fi modificat în timpul depunerii dosarului, chiar în prima zi. „Faţă de propunerile stabilite iniţial pentru admitere, după o zi de la demararea depunerii dosarelor s-ar fi inclus două criterii pe care, eu cel puţin, le consider discriminatorii. Este vorba de ultimele, cere care stabilesc acordarea a cinci puncte suplimentare pentru copiii care ar fi învăţat la anumite grădiniţe, care ar fi colaborat cu acest liceu. De asemenea, acolo se mai introduce un criteriu, referitor la copiii care au acelaşi punctaj la finalul evaluării, care să îi departajeze. Este vorba de o evaluare realizată şi semnată de directorul grădiniţei şi de către educatoare unde a învăţat copilul. Pot acele persoane să evalueze un copil dacă e mai bun sau nu? Sunt Comisie de specialitate? Mi se par discriminatorii aceste criterii”, ne-a declarat unul dintre părinţii care au dorit să-şi înscrie copilul la clasele pregătitoare de la Pedagogic.
Interesant este că părintele nemulţumit chiar locuieşte în acea zonă, la câteva străzi distanţă de şcoală, iar la aplicarea criteriului general de arondare a unei circumscripţii ar fi fost avantajat, dar nu a contestat lipsa acestui criteriu la evaluare ci apariţia altora, considerate discriminatoare. Liceul Pedagogic din Timișoara nu a înscris copiii pe baza criteriului circumscripiei, ci a făcut această înscriere pe baza unor criterii emise de unitatea de învățământ.
Supărările părinţilor au ajuns la Inspectoratul Şcolar, iar instituţia a trimis o comisie care să verifice situaţia de la această şcoală. Chiar de la „minunea” aprecierii distanţei faţă de locul de muncă, cel în care s-au stabilit paşii care trebuie număraţi pe baza datelor din Google Maps, au apărut probleme. Astfel, s-a descoperit o „şmecherie” prin care s-au luat în vedere nu doar intrarea principală în liceu, ci şi cele laterale. Iar astfel, dosarele au ajuns să se bată în … număr de paşi.
„Săptămâna trecută au început să apară sesizări ale părinților la IȘJ, în care spuneau că au suspiciuni față de aplicarea criteriilor. Comisia județeană poate verifica modul în care a avut loc această selecție a dosarelor. Vineri am emis o decizie ca membri ai comisiei județene să meargă la Liceul Pedagogic și să verifice toate cele 135 de dosare pe criterii specifice. S-a întocmit un raport cu ceea ce am identificat. S-au găsit mai multe erori, anumite familii au beneficiat de un punctaj, dat de aplicația Google Maps. Adresa instituției este Bd. CD Loga nr. 45. Cei care au lucrat în acea comisie, la unii au introdus adresa de pe CD Loga 45, la unii intrări și ieșiri laterale. Noi am luat în calcul intrarea de pe CD Loga, nu intrarea de pe strada Beethoven sau Eminescu. Cu acea aplicație am verificat fiecare dosar în parte”, a declarat Aura Danielescu, inspector școlar general de Timiș.
În urma controlului, un număr de 53 de dosare au fost incluse pe lista celor respinşi, iar 83 de copii pe lista celor admişi. Dacă s-ar proceda la creşterea numărului de clase s-ar ajunge în situaţia de supraaglomerare a şcolii și implicit ca unele clase să înveţe de după masă. La liceu nu sunt nici spaţii destule şi nici cadre didactice titulare care să permită mai mult de trei clase pregătitoare. În acest moment la „Carmen Sylva” învaţă peste 1500 de elevi, deşi spaţiul era destinat pentru 550 de locuri. Oricum va rămâne situaţia o parte dintre copii vor fi afectaţi negativ de situaţia existentă.
Deşi am încercat să luăm legătura cu directorul liceului, Cornel Petroman, telefonul acestuia este închis.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…