Categories: Klaus Vaterland

La ce-i trebuie pletosului tichia de margaritar?

Intrarea lui Alin Nica în competiția pentru șefia PNL Timiș este, fără îndoială, un semn de sănătate și de normalitate în filiala liberală. Nu știu câtă forță politică ar avea primarul de Dudeștii Noi să relanseze o organizație județeană aflată în evidentă degringoladă, însă cu siguranță prezența lui Nica pe lista de candidați aduce democrație, aduce competiție, aduce dezbatere și ridică presiunea de pe umerii unicului, veșnicului și inegalabilului candidat Nicolae Robu. Mă veți contrazice, spunând că presiunea e adusă de concurență, iar Nicolae Robu va avea emoții pentru obținerea unui nou mandat de președinte de filială. E adevărat. În situația în care te agăți de o astfel de poziție, da, concurența adusă de Nica lui Robu ar putea să-i fie disconfortantă primarului Timișoarei. Numai că în acest moment intervine justa întrebare: ce-i trebuie lui Nicolae Robu această funcție?

Chiar așa, de ce i-ar trebui „fanaticului muncii” să-și consume timpul prețios cu treaba la filială, când managementul imaginii sale și al viitorului său politico-administrativ nu stă neapărat în funcția de la partid? Cum singur se lăuda, Nicolae Robu știe că pe zona Timișoara oricum va aduce un plus de voturi prin munca din executivul municipal. Nimeni din filială nu-l va da la o parte pentru a pune în candidatură o figură cu șanse mai mici decât ale actulului primar. Asta e clar. Iar susținerea filialei, principalul lucru de care Nicolae Robu ar avea nevoie de la partid, o va menține dacă se va păstra o relație decentă între cele două „instituții”. Atunci de ce ar crede Nicolae Robu că ar trebui să-și securizeze poziția prin controlul organizației liberale? Nu știu. Sau bănuiesc de ce și răspunsul ne trimite la mania personajului Robu de a controla tot, dar absolut tot. Șofer, concepte, proiecte, comunicare etc.

Dacă n-ar fi așa de orgolios și ar gândi mai puțin pasional alegerile de la filială, Nicolae Robu s-ar bucura să lase munca de la partid pe alte mâini. Ce ar pierde? Nimic esențial. Ar sta ca Mircea Ionescu Quintus pe o funcție onorifică și ar patrona filiala de pe poziția semeață pe care i-o dă demnitatea de primar de mare municipiu. Nu știu dacă a fost cel mai prost președinte de filială PNL Timiș de-a lungul timpului, dar cu siguranță Nicolae Robu nu a fost cel mai performant. Și nu mă refer acum la rezultatele în alegeri, ci la capacitatea organizatorică de a ține unită filiala, cu rezultate pe măsură în alegerile politice, nu uninominale. Iar pe viitor nu am avea motive să credem că lucrurile se vor schimba în bine.

Vorbesc strict de calculele lui Nicolae Robu și în locul dumnealui mai relaxat m-aș vedea ocupându-mă de treburile de la primărie, decât să pierd controlul în ambele părți, și la partid, și pe CD Loga nr. 1. Habar n-am cum va fi condusă organizația Timiș a PNL cu un președinte ca Alin Nica. Poate că liberali locali nu vor depăși niciodată starea de beligeranță internă care a caracterizat filiala ultimul sfert de veac. Poate că Alin Nica va aduce liniștea în filială prin aducerea la aceeași masă a primarilor, dar să nu aibă consistența de a ține PNL Timiș foarte sus în topul organizațiilor. Sunt mulți de „poate”. Poate că și Timișoara ar fi mai bine manageriată cu un Nicolae Robu scos din priza de la filială.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

4 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

5 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

5 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

7 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

7 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

8 ore ago