Castelul Huniade, poveste fara sfarsit: Se cere expertiza care sa arate ce s-a facut. Dupa 10 ani de santier

Povestea Castelului Huniade e încă departe de a se încheia. Teoretic, șantierul început acum 10 ani e gata, dar comisia de recepție a lucrării a decis să amâne recepția. Asta, până la finalizarea unei expertize care să stabilească exact ce s-a făcut acolo.

Castelul Huniade rămâne închis publicului și încă nu se știe până când. Șantierul început în 2006 este, cel puțin teoretic, gata, dar semnarea procesului-verbal de recepție a fost amânată. Roxana Iliescu, vicepreședintele CJ Timiș, explică. „În decembrie 2016, constructorul ne-a notificat terminarea lucrărilor. S-a decis, de către majoritatea membrilor comisiei, semnarea unui proces-verbal de amânare a recepției și efectuarea unei expertize care poate să ne facă o evaluare a lucrărilor executate în cei 10 ani. Recomandările comisiei sunt elaborarea unei expertize tehnice, clarificarea valorii lucrărilor real executate și luarea măsurilor de conservare realizate. Nu suntem detectivi particulari și nici nu vreau să invoc vreo culpă, dar constructorul, proiectantul, dirigintele de șantier și reprezentantul tehnic al muzeului trebuiau să fie în acord și să reglementeze lucrurile în așa manieră încât comisia să aibă la dispoziție toată documentația aferentă și toate celelalte demersuri care trebuiau făcute pentru a fi în regulă. Nu s-a întâmplat lucrul acesta”, a declarat Iliescu.

Este cel mai bine să avem o radiografie exactă a lucrărilor care s-au realizat. Este o muncă care trebuie să releve zece ani de lucrări executate la Castelul Huniade. Doar niște experți pot analiza documentația și pe teren. Avem cinci contracte încheiate, șase autorizații de construire eliberate, și acesta este momentul «T zero». Experții care vor veni vor trebui să nu fi avut nimic de-a face cu proiectantul, constructorul sau directorul instituției.
Roxana Iliescu, vicepreședinte CJ Timiș

Situația de la Castelul Huniade este extrem de complicată, pentru că, spun reprezentanții CJ Timiș, au fost mai multe proiecte, iar lucrările efectuate nu pot fi evaluate decât de specialiști. „Începând cu punctul de vedere al proiectantului au existat niște corelări și lucrări care pun serioase dubii în fața comisiei, nu au putut fi analizate ca și obiecții care pot fi remediate, au lăsat să existe dubii în ceea ce privește cerințele fundamentale de calitate a clădirii. Este o lucrare care a avut cel puțin patru proiecte. Au existat trei proiecte cu peste 18 dispoziții de șantier. Pentru lucrările de punere în siguranță la etajul doi, ceea ce a însemnat pericolul prăbușirii pentru etajul doi, a existat un proiect care a fost executat din aproape în aproape. Aici au apărut divergențe având în vedere programul de control al calității, de lucrări ascunse, la care proiectantul nu a fost prezent. Existând aceste dubii, comisia are dreptul să ceară expertiză”, spune Angela Glăman, inspector superior Serviciul Strategii și managementul proiectelor de la CJ Timiș.

Aripa de Nord-Vest a Castelului Huniade adăpostește cele mai importante săli de expoziție. După finalizarea lucrărilor de consolidare, ar trebui începute cele de recondițonare, la capătul cărora totul s-ar putea redeschide pentru public. care pot constitui interes pentru vizitatori. Când se va întâmpla acest lucru e imposibil de spus, în condițiile în care expertiza este estimată să dureze două luni din momentul semnării contractului. Pe de altă parte, în acest moment, Muzeul Banatului are un proces cu firma constructoare, care invocă atât neplata unor facturi și solicită o sumă de 500.000 de euro pentru schela care a fost amplasată pe castel. Directorul Muzeului Banatului, Claudiu Ilaș, spune că facturile neplătite sunt în valoare de aproximativ 300.000 lei, asta în condițiile în care au fost achitate deja 12 milioane de lei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Vremea rece a scos la lucru utilajele de deszăpezire pe drumurile naționale și autostrăzile din vestul României/VIDEO

În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…

49 de minute ago

Tineretul SCM Politehnica Timișoara, în cărți pentru calificarea în play-off

Echipa de tineret a clubului bănăţean a încheiat anul 2024 cu un turneu la Făgăraș.…

58 de minute ago

Surse: s-au înţeles! Proiectul privind noile impozite va fi adoptat cu o cotă de 1,7%

Taxarea imobilelor nerezidenţiale va fi stabiltă la o cotă de 1,7%, au declarat pentru deBanat…

O oră ago

Mai sărbătorim revoluția în decembrie 2025?

Imediat după ce Timișoara s-a eliberat, iar Bucureștiul l-a trimis la Târgoviște pe dictatorul Nicolae…

5 ore ago

S-a semnat contractul de lucrări pentru stațiile electrice din Ghiroda

Vineri, 20 decembrie, a fost semnat contractul pentru instalarea stațiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice…

6 ore ago

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…

16 ore ago