Categories: SocialUltima ora

Floriile, ziua care deschide Saptamana Patimilor

Credincioşii sărbătoresc duminică Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea deschide Săptămâna Mare, perioada cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, după 40 de zile de post. Aproximativ 1,5 milioane de români își serbează, cu această ocazie, ziua de nume.

Floriile deschid ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie la 40 de zile de la sărbătoarea Paştelui, după înălţarea lui Iisus. Sărbătoarea este închinată momentului intrării triumfătoare a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. Floriile reprezintă un moment în care elementele creştine şi cele precreştine se îmbină în mod fericit, rezultând tradiţii şi obiceiuri extrem de pitoreşti. Este sărbătoarea care anunţă Paştele şi are loc, întotdeauna, cu o săptămână înainte de Înviere, la toate marile culte creştine. După slujba de dimineață, ramurile sfinţite de salcie sunt aduse acasă şi păstrate la icoane sau într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie. Se spune că ele vindecă animalele bolnave şi aduc o recoltă mai bogată. De duminică, credincioşii se pregătesc spiritual pentru Înviere, prin post aspru şi rugăciuni. Pentru a marca importanţa acestei sărbători, biserica a dat de Florii dezlegare la peşte, îndulcind, astfel, asprimea postului. În popor se spune că aşa cum va fi vremea de Florii va fi şi vremea de Paşte.

Pe lângă sărbătoarea creştină, există nenumărate obiceiuri, atât în mediul rural, cât şi în cel urban, cele mai multe de sorginte păgână. De exemplu, de Florii se obişnuieşte să se facă „de ursită”, astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor mărita sau nu în acel an. Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate. La miezul nopţii se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Ce rămâne se toarnă la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele, ca după un copac înflorit. În popor se spune că acela care îndrăzneşte să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească. Aproximativ 1,5 milioane de români îşi serbează onomastica de Florii. Potrivit statisticilor Ministerului Afacerilor Internelor, este vorba de femei purtând numele Viorica, Florentina, Florica şi Camelia, dar și de bărbați care se numesc Florin, Viorel şi Florian, dar Mugurel sau Trandafir.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

3 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

4 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

6 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

7 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

7 ore ago

Mersul „ordonanței trenuleț”

„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…

8 ore ago