Câteva ore departe de lumea dezlănțuită, într-un cadru natural pitoresc, începute cu un mic dejun tradițional bănățen. De asta veți avea parte, dacă alegeți să petreceți o zi în zona Margina. Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) și autoritățile locale au pus la cale un proiect care își propune să atragă turiști care să descopere frumusețea acestei părți de Timiș.
Cum coborâți de pe autostradă și ajungeți la Margina, pregătiți-vă să vă întoarceți în timp. Găsiți aici o lume a lucrurilor simple și bune, pe care o puteți descoperi pe jos, pe bicicletă sau din… căruță. Fie că dedicați acestei excursii o jumătate de zi, fie că preferați s-o prelungiți timp de un weekend, la final s-ar putea să vreți să reveniți. Povestea bisericilor de lemn din Timiș, o plimbare colorată la Muzeul Satului din Sintești, la Valea lui Liman sau pe malul Lacului Surduc, aflat nu foarte departe, „merg” apoi, de minune cu gastronomia zonei. Cum arată o asemenea excursie? E simplu: trebuie doar să ajungeți la Infocentrul Turistic din Margina, de unde veți pleca apoi, în căruțe, pe un traseu ales cu grijă. Însă nu înainte de a fi omeniți cu un… mic dejun tradițional. De pe masă nu vor lipsi jumerile, slănina, cârnații, unsoarea pe pâine, mierea, laptele, brânza și iaurtul, roșiile și ceapa, dar și dulceața sau plăcintele cu mac sau nucă.
Prima oprire va fi apoi la Muzeul Satului din Sintești, unde învățătorul Emil Mert vă va prezenta cele peste 100 de exponate: îmbrăcăminte, mobilier sau instrumente muzicale, care amintesc despre istoria locului. Apoi, după un popas surpriză, ajungeți la Casa tradițională din Zorani, îngrijită și prezentată de familia Codrea. Traseul duce mai departe spre Biserica de lemn din Groși și va se încheia cu un popas la stâna lui Ovidiu Crișan, unde vă așteaptă un prânz cu mămăligă cu tochitură, brânză și răchie de prună. Excursia se încheie în fața Infocentrului Turistic din Margina. Dacă vă tentează o astfel de incursiune în viața rurală a Timișului, ar fi bine să faceți programare, pentru ca gazdele de la infocentru să poată pune la punct toate detaliile. Există și o pagină de Facebook, dar puteți suna și la Damaris Sivu, la numerele de telefon 0377-101.160 sau 0723-124.952.
Dacă vă gândiți să vă prelungiți șederea în zonă, există și posibilități de cazare, iar dacă vreți să luați pentru acasă produse tradiționale, cei de la Infocentrul Turistic vă pot îndruma spre producători locali de la care le puteți cumpăra. APDT promovează proiectul „Mic dejun la Margina” cu 3.000 de pliante în limbile română, germană și engleză, pentru care a plătit aproximativ 1.200 lei. Anul trecut, în zonă au ajuns și 20 de turiști străini, cei mai mulți dintre ei americani. Acum, grație acestui proiect, cei de la Margina spera ca numărul vizitatorilor să crească.
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…