Categories: SocialUltima ora

Veste buna din centrul istoric al Timisoarei: Casa „lui Cuza” a intrat in reparatii! / FOTO

Una dintre cele mai frumoase clădiri din zona centrului istoric al Timișoarei a intrat, în sfârșit, în reparații. Casa în care a poposit Alexandru Ioan Cuza, în drumul său spre exil, își va recăpăta gloria de altă dată.

Cu pași mici, dar se întâmplă. Proprietarii de clădiri istorice încep să înțeleagă că nu-și pot lăsa imobilele în paragină, și asta nu neapărat din cauza amenzilor, ci pentru că e păcat ca adevărate bijuterii să fie lasate pradă capriciilor timpurilor și… timpului. Una dintre cele mai impozante clădiri din apropierea Pieței Unirii a fost, în ultimii ani, un adevărat monument de urâțenie. Vopsită în culori diferite pe anumite porțiuni, cu tencuiala julită pe altele, casa în care s-a oprit Alexandru Ioan Cuza în drumul său spre exil era o rană pe obrazul și așa plin de cicatrici al orașului de pe Bega. De câteva zile însă, pe clădirea au apărut schelele, semn că începe, în mod serios, lucrul. „Este încă o veste bună. E încă un semn că proprietarii de clădiri istorice devin, încet-încet, conștienți că salvarea patrimoniului Timișoarei depinde și de ei, nu numai de autoritățile locale. Primăria a dat în jur de 20 de autorizații pentru lucrări de reabilitare a unor imobile din zona centrului istoric, dar nu știm când vor începe efectiv aceste lucrări. Ne bucurăm însă de fiecare dată când apare o nouă astfel de schelă”, spune viceprimarul Dan Diaconu.

Clădirea situată pe strada Pacha 6 este cunoscută și sub denumirea de Casa „La Trompetist”. În 1752, aparținea judelui urban Anton Seltmann, iar acolo funcționau ospătăria şi hanul „La Trompetist”, conduse de un fost trompetist militar. În secolul al XIX-lea, clădirea era hotel și restaurant, la finele veacului respectiv fiind reconstruită și supraetajată. Legendele urbane spun că aici a poposit, în 1817, împăratul Francisc al II-lea, iar tatăl poetului Nikolaus Lenau şi-ar fi tocat o parte din avere în acest hotel. Casa situată la doi pași de Piața Unirii a fost și locul în care a stat, timp de două zile, în 7-8 martie 1866, Alexandru Ioan Cuza, în așteptarea trenului care să-l ducă spre exil, după abdicare. Clădirea este monument istoric.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

17 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

20 de ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

20 de ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

21 de ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

21 de ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

21 de ore ago