Categories: SocialUltima ora

Veste buna din centrul istoric al Timisoarei: Casa „lui Cuza” a intrat in reparatii! / FOTO

Una dintre cele mai frumoase clădiri din zona centrului istoric al Timișoarei a intrat, în sfârșit, în reparații. Casa în care a poposit Alexandru Ioan Cuza, în drumul său spre exil, își va recăpăta gloria de altă dată.

Cu pași mici, dar se întâmplă. Proprietarii de clădiri istorice încep să înțeleagă că nu-și pot lăsa imobilele în paragină, și asta nu neapărat din cauza amenzilor, ci pentru că e păcat ca adevărate bijuterii să fie lasate pradă capriciilor timpurilor și… timpului. Una dintre cele mai impozante clădiri din apropierea Pieței Unirii a fost, în ultimii ani, un adevărat monument de urâțenie. Vopsită în culori diferite pe anumite porțiuni, cu tencuiala julită pe altele, casa în care s-a oprit Alexandru Ioan Cuza în drumul său spre exil era o rană pe obrazul și așa plin de cicatrici al orașului de pe Bega. De câteva zile însă, pe clădirea au apărut schelele, semn că începe, în mod serios, lucrul. „Este încă o veste bună. E încă un semn că proprietarii de clădiri istorice devin, încet-încet, conștienți că salvarea patrimoniului Timișoarei depinde și de ei, nu numai de autoritățile locale. Primăria a dat în jur de 20 de autorizații pentru lucrări de reabilitare a unor imobile din zona centrului istoric, dar nu știm când vor începe efectiv aceste lucrări. Ne bucurăm însă de fiecare dată când apare o nouă astfel de schelă”, spune viceprimarul Dan Diaconu.

Clădirea situată pe strada Pacha 6 este cunoscută și sub denumirea de Casa „La Trompetist”. În 1752, aparținea judelui urban Anton Seltmann, iar acolo funcționau ospătăria şi hanul „La Trompetist”, conduse de un fost trompetist militar. În secolul al XIX-lea, clădirea era hotel și restaurant, la finele veacului respectiv fiind reconstruită și supraetajată. Legendele urbane spun că aici a poposit, în 1817, împăratul Francisc al II-lea, iar tatăl poetului Nikolaus Lenau şi-ar fi tocat o parte din avere în acest hotel. Casa situată la doi pași de Piața Unirii a fost și locul în care a stat, timp de două zile, în 7-8 martie 1866, Alexandru Ioan Cuza, în așteptarea trenului care să-l ducă spre exil, după abdicare. Clădirea este monument istoric.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

<b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>

Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…

27 de minute ago

Tradiţii păstrate! Mândru că mi-s bănăţan, un concurs ce creşte în valoare de la an la an/FOTO

Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…

58 de minute ago

Vă puteți schimba cartea de identitate chiar și în ziua alegerilor

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…

O oră ago

Timișoara vrea să preia o parte din Calea Urseni, în vederea modernizării

O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…

O oră ago

Sunt restricții pe A1, în zona Margina – Traian Vuia

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…

2 ore ago

Universitatea de Vest a susținut un curs despre diplomație la București

Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a…

2 ore ago