Domul Romano-Catolic din Piața Unirii va intra nu peste multă vreme în șantier. Va fi prima reabilitare integrală a lăcașului de cult, de la inaugurarea acestuia, în 1772, Contractul de finanțare a fost semnat miercuri, la Timișoara, fiind vorba de aproape 5 milioane de euro, bani europeni.
Catedrala Romano-Catolică va fi restaurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Valoarea totală a acestuia este de 21,7 milioane de lei, din care finanțare nerambursabilă 21,3 milioane de lei. Proiectul Episcopiei Romano-Catolice presupune refacerea pardoselilor și a tencuielilor interioare, curăţire, renovare și restaurare elemente sculpturale şi decorative, reparaţii şi înlocuire a ferestrelor deteriorate, restaurarea vitraliilor, refacerea instalaţiilor de încălzire și electrice, iluminat decorativ, reparaţii mobilier, refaceri tencuieli şi rezugrăvire a faţadelor, refacerea învelitorii din tablă zincată, înlocuirea de jgheaburi şi burlane, dar și executarea unui iluminat nocturn ambiental, în scopul punerii în valoare a ahitecturii clădirii. Proiectul are o durată de implementare de 39 de luni.
Catedrala Romano-Catolică, Domul „Sfântul Gheorghe” este cel mai mare edificiu religios de factură barocă de inspirație vieneză din această parte a Europei, reședință a episcopului de Timișoara și a Capitlului Catedral. Lucrările la construcția domului au început în 1736, fiind considerate încheiate în 1772. Planurile catedralei îi sunt atribuite lui Josef Emmanuel Fischer von Erlach, directorul Oficiului Imperial de Construcții din Viena.
„Implementarea acestui proiect va aduce, sper, o firmă care să facă aceste lucrări nu doar de calitate din punct de vedere strict al infrastruturii, ci să dea viață și suflet acestor lucrări, pentru că acesta este scopul final. Sunt foarte multe lucrări complexe. Cred că acest edificiu care este de o valoare nemăsurată pentru comunitate, indiferent de confesiune, este un punct de atracție turistică, unul care va completa agenda culturală a orașului și a regiunii în anul 2021”, spune Sorin Maxim, directorul ADR Vest. Practic, este pentru prima dată când Domul va fi restaurat integral. „Vor fi restaurate pictura în totalitate, partea artistică, inclusiv renovarea băncilor, partea electrică va fi schimbată, dar și încălzirea interioară. Va exista încălzire în pardoseală, care este mai eficientă în zilele noastre. Totul se face în forma originală existentă în 1772. Nu se va adăuga nimic la partea artistică, se dorește restaurarea a tot ceea ce există. La toate aceste proiecte, la fel ca și la Radna, este o licitație deschisă, iar firma care va câștiga va face toate lucrările. În interior s-au făcut unele lucrări în anii 80, de refacere a picturii. Au existat unele etape în care, în funcție de posibilități, s-a dorit restaurarea, dar nu existat niciodată o lucrare atât de amplă”, a explicat Nicolae Lauș, directorul Cancelariei Episcopale. Restaurarea va include și cripta, care, ulterior, va fi deschisă permanent pentru vizitare, la fel ca la orice mare lăcaș de cult din Europa. Domul nu va fi închis, pe durata șantierului, decât pentru scurte perioade, când se va lucra la pardoseli.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…