Timișoreanul Horia Colibășanu a reușit: a urcat pe cel mai înalt vârf al lumii, fără ajutor suplimentar şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi. Ascensiunea a durat aproape 12 ore, pe un frig extrem.
Horia Colibășanu a reușit, marți, 15 mai, încă o premieră pentru România, în același timp o performanță remarcabilă pentru orice alpinist din lume: a urcat pe Everest, la 8.848 metri, fără ajutor suplimentar şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi. Ascensiunea a durat aproape 12 ore, Horia luând decizia să urce în paralel cu şerpaşii care au instalat corzile pentru sezonul 2017. Timișoreanul a vrut să să evite astfel îmbulzeala, ca să reducă timpul de expunere la mare înălţime, și, în caz de vreme potrivnică, să încerce ascensiunea de mai multe ori. „A fost oribil de greu și a fost foarte, foarte frig. Important este că am reuşit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf şi cobor. Pe partea cealaltă a vârfului se văd deja expediţiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Horia, imediat ce a atins „Acoperișul lumii”. Alpinistul va coborî acum la sub 8.000 de metri și urmează să se odihnească. Este extrem de important acest lucru, pentru că Horia este foarte obosit. Everestul este al optulea „optmiar” din palmaresul lui Horia Colibăşanu și a fost a 19-a expediție internațională a timișoreanului.
Horia Colibășanu are în palmares Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 munți mortali din lume. „Optmiarii” pe care a urcat până acum sunt K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m) și Lhotse (8.516m). Expediția cu final tragic din Annapurna, din 2008 – când și-a pierdut prietenul, pe Iñaki Ochoa, a fost un moment de cotitură pentru Horia. El și-a pus în pericol viața pentru Ochoa, în condițiile în care el era grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operațiune de salvare din istoria Himalayei. Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.
UPDATE: Prima reacție a oficialilor din Timișoara a apărut imediat. „Suntem mândri că suntem parteneri în această remarcabilă expediţie românească pe Everest, cea de-a 19-a expediţie internaţională a lui Horia Colibăşanu. Succesul său este o victorie a curajului şi a tenacităţii, a spiritului temerar, aşa cum este spiritul Timişoarei. Horia Colibăşanu este Cetăţean de Onoare al Timişoarei, titlu ce i-a fost conferit pentru întreaga activitate sportivă şi pentru contribuţia sa la creşterea renumelui Timişoarei în ţară şi în lume. Prin noua sa performanţă, ne dovedeşte, încă o dată, că merită din plin această distincţie a oraşului nostru, căruia îi face cinste”, spune viceprimarul Dan Diaconu.
Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…
Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…
Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…
Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…
Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…
Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu…