Categories: Social

Arta cu si despre refugiati, la Timisoara

Refugee Art Festival adună la un loc tineri din Irak, Siria și Afganistan, care au participat la ateliere săptămânale de teatru, film, muzică și pictură. Se întâmplă sâmbătă, 13 mai, la primul festival cu și despre refugiați de la Timișoara.

Din ianuarie până în aprilie, 15 tineri refugiaţi din Irak, Siria şi Afganistan, stabiliţi în Timişoara, cu vârste între 11 şi 26 de ani, au participat, alături de 15 tineri români, la ateliere săptămânale de teatru, film, muzică şi pictură. Scopul declarat acestora: să aducă migranţii împreună cu localnicii, pentru a descoperi similitudini, mai degrabă decât diferenţe. „Arta ne uneşte pe toţi. Tinerii participanţi au parcurs împreună o călătorie interesantă în aceste patru luni şi au descoperit că, deși sunt din Siria, Afganistan, Timişoara sau Republica Moldova, au multe în comun. Tinerii refugiaţi, în pofida istoricului pentru care au plecat din ţara de origine, îşi doresc să lase trecutul în urmă şi să aparţină. Arta face exact acest lucru: îi uneşte pe oameni”, spune Flavius Ilioni Loga, Coordonator AIDRom Timişoara. Sâmbătă, 13 mai, la Ambasada & Basca, începând cu ora 11, vor avea loc proiecții de scurt metraje pentru copii (9-15 ani), de la ora 14 vor fi prezentate filmulețe pentru adolescenți, iar de la ora 15.45, scurt metraje pentru publicul larg. Programul continuă sâmbătă, în același loc, de la ora 17, cu instalație, film, pictură, teatru și muzică – „Identic vs. identitate”. La ora 19.30 începe un jam session. Iniţiativa face parte în proiectul “NiCER – Metode Inovative de Integrare a Tinerilor Refugiaţi”, finanţat de Comisia Europeană şi implementat în Timişoara de AIDRom şi Institutul Intercultural Timişoara. Proiectul se desfășoară simultan în Roma, Bruxelles, Sevilla, Liverpool, Nicosia și Berlin. La finalul anului 2016, în Timiş erau 208 refugiați cu permis de ședere valabil.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

5 minute ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

28 de minute ago

Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană

Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță…

29 de minute ago

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

3 ore ago

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

20 de ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

23 de ore ago