Categories: Social

Nasterea Sf. Ioan Botezatorul si Sanzienele, sarbatorile inceputului de vara

Credincioșii ortodocși, catolici și greco-catolici celebrează pe 24 iunie nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, care a vestit lumii că Iisus este Mesia și l-a botezat pe acesta în râul Iordan. În aceeași zi, calendarul popular românesc marchează sărbătoarea de Sânziene.

În fiecare an, la 24 iunie, în lumea creștină este celebrată nașterea lui Ioan Botezătorul. Este o excepție în calendarul religios, deoarece sfinții și martirii sunt comemorați în ziua morții lor, considerată ziua nașterii pentru Împărăția Cerurilor. Cultul lui Ioan Botezătorul este foarte dezvoltat, atât în Biserica de Apus, cât și în cea Răsăriteană, fiindu-i consacrate mai multe sărbători: Soborul Sf. Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Nașterea lui Ioan Botezătorul (24 iunie) și Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august). Considerat Înaintemergătorul Domnului, Ioan Botezătorul este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar și cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. Scripturile ni-l înfățișează îmbrăcat în haină de păr de cămilă, cu cingătoare de piele, mâncând lăcuste și miere salbatică. El anunța venirea lui Iisus, spunând: „Vine în urma mea Cel ce este mai tare decât mine (…) Eu v-am botezat pe voi cu apă, El însă vă va boteza cu Duh Sfânt”.

Ioan Botezătorul s-a născut în satul Ein-Kerem, lângă Ierusalim, și este fiul Elisabetei, verișoara Mariei, mama lui Iisus, și al rabinului Zaharia. A venit pe lume cu aproximativ șase luni înaintea lui Iisus. Predicator ascet, a activat numai în preajma râului Iordan și l-a criticat public pe împăratul Irod Antipa, pentru că s-a căsătorit cu Irodiada, fosta soție a fratelui său vitreg. A fost întemnițat în cetatea Machaerus și, la o petrecere, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat în fața tatălui sau vitreg, Irod Antipa, cerându-i capul lui Ioan Botezătorul în schimbul favorului de a-i deveni amantă. Potrivit scripturilor, Ioan Botezătorul a fost decapitat în aceeași seară, capul său fiind dus Salomeei pe o tavă. Trupul lui a fost îngropat în orașul Samaria. Ulterior, împăratul Iulianus Apostata ar fi ars rămășițele lui Ioan Botezătorul, împrăștiindu-i cenușa. Capul ar fi fost salvat si dus la Alexandria, apoi la Constantinopol, de unde a fost dus în provincia Poitou, în Franța.

Tot în 24 iunie, calendarul popular consemnează sărbătoarea de Sânziene. Divinități nocturne ascunse în păduri neumblate de om, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Serbarea de Sânziene sau Drăgaicele este denumită în limbaj popular și Amuțitul Cucului. Această pasăre cânta doar trei luni pe an, de la echinocțiul de primăvara (Buna Vestire) până la Sânziene. Când cucul încetează să cânte înainte de 24 iunie, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

6 minute ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

2 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

3 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

3 ore ago

Descoperă noua tendință de shopping cu haine și accesorii de probă!

Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…

5 ore ago

Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…

5 ore ago