De pe clădirea Primăriei Timișoara continuă să cadă ornamentele de sub acoperiș și doar norocul a făcut ca, până acum, să nu fie cineva rănit. Imobilul va intra la un moment dat în renovare, dar, până atunci, se va pune plasă de protecție chiar sub acoperiș.
Zilele trecute, clădirea Primăriei Timișoara a fost, din nou, înconjurată cu bandă galbenă de protecție. De pe imobil au căzut iar bucăți din ornamentele aflate imediat sub acoperiș. În toamna trecută, după un incident similar, pompierii și cei de la Salvo au verificat, metru cu metru, tencuiala în partea superioară a clădirii, dar și elementele ornamentele, îndepărtând controlat tot ce părea în starea proastă. La vremea respectivă, primarul Nicolae Robu spunea că, în 2017, obligatoriu trebuie „prinsă” în buget reabilitarea primăriei. E jumătatea anului, încă nu s-a întâmplat nimic în această direcție, dar, după incidentul de acum câteva zile, vor fi luate niște măsuri de protecție. „E foarte grav că pică ornamentele de pe clădirea primăriei. Acestea sunt făcute din ipsos și, din cauza umezelii, ajung să cadă. Tehnic, nu ai ce să le faci, dar trebuie să facem ceva ca să fim în siguranță. În prima fază, vom monta o plasă de protecție, chiar sub acoperiș. Am comandat-o deja și, după 5 iunie, o vom monta”, explică viceprimarul Farkas Imre.
Primăria Timișoara funcționează, din 1946, în clădirea care a găzduit Școala Comercială Română. Construcția imobilului a început în 1914, după planurile arhitectului Szekely Laszlo, dar, din cauza războiului, a fost finalizată abia în 1925. Finisajele exterioare au fost gata în 1929. Pot fi văzute și acum arcurile care încadrează ferestrele şi stucaturile cu motive româneşti, dar și streşinile late.
Conform lui Farkas, s-a luat această decizie pentru că există în continuare riscul ca, în jurul primăriei, să „plouă” cu bucăți din clădire. „Mai sunt ornamente. Au fost verificate din nou toate și, deocamdată, cei de la ISU și de la Direcția Tehnică au spus că este foarte greu să le dăm jos pe cele care sunt încă acolo. Dacă le smulgi, pică și lemnul, și tencuiala, și tot”, susține viceprimarul. Clădirea va intra cândva în reabilitare, dar nu există dată certă. „Oricum, vedem ce va zice Direcția de Cultură, pentru că legea spune că trebuie să readucem clădirea la starea inițială. Ei ne susțin în reabilitarea clădirii. Noi am intervenit până acum, am dat jos ornamentele care erau în pericol să cadă și am anunțat de fiecare dată intervențiile la Direcția de Cultură”, a mai spus Farkas Imre.
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…