Problema nu-i la Chiajna sau cum a influentat PSD ultima etapa

Duminică seara se termină încă o ediție a Ligii I de fotbal. Probabil cea mai controversată – și folosesc un cuvânt blând – ediție de după 1989, inclusiv campioana urmând să fie decisă la TAS. De exemplu, zilele trecute am asistat la un blat la Chiajna, regizat atât de prost, că lui „Pinalti” și Jean Pădureanu intrau în pământ de rușine dacă ar fi propus așa ceva. Credeam că nu se poate mai rău decât cu Mitică Dragomir în fruntea LPF, dar Gino Iorgulescu a ținut cu dinadins să ne demonstreze contrariul.

Se știe, în lupta din ultima etapă este implicată și Poli Timișoara, care joacă în deplasare la Mediaș. Ca să se salveze, Poli trebuie să obțină cel puțin același număr de puncte precum Chiajna, având avantajul că n-a beneficiat de rotunjirea punctajului după sezonul regulat. Chiajna, deși ar trebui să joace în deplasare la Voluntari, joacă pe teren neutru la Pitești, având astfel un avantaj indiscutabil. Ca atare, dinspre Timișoara au venit mai multe reacții, inclusiv din partea primarului Nicolae Robu, că liga o dorește pe Chiajna în prima ligă. Parțial adevărat. E clar, Chiajna este ajutată, dar mizeria e în altă parte și o să mă explic.

În primul rând, contextul acestui final de campionat. România nu-i Anglia sau Italia, unde poți să cazi în liga a II-a, revii și câștigi și campionate. Priviți, de exemplu, Juventus cum înșiră titlurile, după un an în Serie B. În România, retrogradarea poate însemna desființarea echipei și există cazuri concrete, cum ar fi fostele campioane Oțelul și Urziceniul. Și asta fiindcă două treimi din echipele din prima ligă sunt dependente de banii din drepturile TV. Or, și Poli, și Chiajna sunt în aceeași situație, își dispută acum chiar supraviețuirea ca și cluburi. Iar în aceste condiții, cu atât mai mult Liga trebuie să asigure o competiție în care toate echipele au șanse egale.

Lucru care nu se întâmplă în ultima etapă, așa cum am arătat. În lupta directă cu Chiajna, Poli joacă în deplasare, în timp ce Chiajna joacă pe teren neutru, deși ar trebui să joace tot afară. De ce? Fiindcă Voluntariul n-are nocturnă. Și asta de doi ani. Și acum marea golănie a Ligii, despre care nu prea se discută. Deși în legi, regulamente și ce mai vreți, scrie clar că trebuie să ai nocturnă pentru a primi licențierea pentru Liga 1, Voluntariul n-are. De ce a fost lăsată echipa ilfoveană în această stare, nefiind nici măcar depunctată? Poli a pornit de exemplu cu minus 14 puncte, din care opt din cauza unui paragraf de regulament pe care LPF l-a îndreptat.

Poate răspunsul trebuie căutat în altă parte, nu în fotbal. Voluntariul este o echipă susținută de primăria celebrului Pandele, soțul și mai celebrei Gabi Pandele. PSD-iști pur sânge, deși soțul oficial nu mai are carnet de partid. Cum a ajuns Gino Iorgulescu șef la LPF? Cu sprijinul lui Victor Ponta, Liviu Dragnea și al altor PSD-iști. E un fapt dovedit. Or, acum trebuie să-și arate gratitudinea. Și cum să te legi chiar de Voluntari, epicentrul PSD-ismului românesc!? Nu se ajungea la discuția despre Voluntari, dacă nu apărea această situație din ultima etapă. O mizerie poate fi ascunsă un timp, dar până la urmă tot explodează, uneori când nici nu te mai gândești. Mizeria este faptul că Voluntariul a fost lăsată ilegal timp de doi ani să joace în prima ligă. Lucru care trebuia sesizat de alte echipe, inclusiv de Poli. Dar nu interesa pe nimeni să se lege de Voluntari, de teamă sau de altceva. Fiindcă dacă dai în Voluntari, dai în PSD, vorba aia, dai în fabrici și uzine.

Altfel, Poli nu depinde de nimeni acum, ca altădată. Trebuie să bată la Mediaș. Și zău, nu m-ar deranja de astă dată să facă și blat. Fiindcă într-un fotbal de șmecheri, trebuie să te comporți uneori șmecherește, că altfel ești luat de fraier.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

5 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

11 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

12 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

13 ore ago